Älä jätä itsesi yksin haasteiden kanssa

 

LUOVA COACHAUS 

 

sinulle, joka...

 

...haluat työhösi lisää energiaa, innostusta ja kestäviä tuloksia

 

Olet kuluttavassa ja vaativassa tilanteessa. Ulospäin kaikki saattaa näyttää olevan hyvin, mutta tiedät, että tilanne ei ole kestävä.

Joko sinulla on ylivoimaisilta tuntuvia haasteita, joita on vaikea ratkaista yksin – tai haluat saada irti lisää kapasiteettia jonkin kutkuttavan vision toteuttamiseksi.

Tiedät, että sinulla olisi enemmän annettavaa, muttet tiedä miten.

Tilanteen muuttaminen yksin on vaikea. Vähän kuin yrittäisit ottaa itseäsi niskasta kiinni.

Et halua käsitellä näitä asioita tiimissä, läheisen tai esimiehen kanssa. Koet tarvetta etsiä ratkaisuja luottamuksellisesti ulkopuolisen henkilön kanssa.

Ammatticoachin käyttö voi olla hyvä vaihtoehto.

Mutta – on coacheja ja coacheja.

Mistä tiedät, että luova coachaus on sinulle sopiva vaihtoehto?

Varaa maksuton istunto

Perinteinen coachaus

on verrattavissa opastettuun kierrokseen. Coach on silloin kuin osaava opas, joka laatii reittiohjelman ja vie coachattavan tiettyjen vaiheiden läpi kohti asetettuja tavoitteita. Tämä on tehokas ja turvallinen tapa toimia. Tiedetään, mitä tulee tapahtumaan ja lopputulos on aika lailla ennakoitavissa.

Luova coachaus

on kuin jännittävä tutkimusmatka. Lähdemme yhdessä tuntemattomaan maastoon etsimään aarteita. Kumpikaan meistä ei tiedä tarkasti, minne matka vie, mihin päädymme ja mitä matkalla löytyy. Olen kuitenkin vannoutunut aarteenetsijä ja tiedän, missä on suurin todennäköisyys löytää sinulle merkityksellisiä kalleuksia. Pystyn auttamaan sinua luomaan haluamaasi toimintaa.   

Coachin rooli ja tehtävä

Koen coachin roolia pitkälti samanlaisena kuin fasilitaattorin roolin, joka on ollut leipätyöni yli 35 vuotta. Tärkeintä on olla aidosti läsnä, kuunnella, tulkita tapahtumia – ja luottaa luovaan prosessiin. Tiedän, että tie syntyy kulkiessamme, ja sattuma suosii valmistautunutta mieltä.

Mitä en coachina tee

En yritä innostuttaa sinua tai pumpata sinuun energiaa. Kannettu vesi ei tunnetusti kaivossa pysy. Tehtävänäni on auttaa sinua löytämään omaa, sisäistä motivaatiotasi, joka on kestävä, satoi tai paistoi. Toki innostun herkästi itsekin, kun sinä innostut. Silloin meillä on hauskaa yhdessä.

En haastaa sinua epämukavuusalueelle. Lähden siitä, että teet parhaat tuloksesi silloin, kun olet elementissäsi. Kun teet niitä asioita, joita oikeasti haluat tehdä ja käytät vapaasti parhaita kykyjäsi. Tehtävänäni on auttaa sinua löytämään ja pysymään elementissäsi.

En kulje edessäsi näyttämässä sinulle tietä, sillä tarkoitus on löytää sinun tiesi ja suuntasi. Kun suunta selkeytyy, helpottuu priorisointi ja valintojen tekeminen. Voit keskittyä olennaisiin asioihin ja jättää turhat hosumiset pois.

 

No, mitä sitten teen?

Ennen kaikkea kysyn kysymyksiä ja kuuntelen sinua. Annan sinulle tilaa itse löytää vastaukset. Kun yhteinen luova prosessimme ottaa vauhtia, tulee tietysti minullekin ideoita ja ratkaisuehdotuksia mieleen. Vuorovaikutuksemme takaa sen, että yksi plus yksi on paljon enemmän kuin kaksi.

Esitän ajatukseni kuitenkin vain ehdotuksina. Sinun tehtävänäsi on tehdä päätöksiä ja ottaa vastuu omasta toiminnastasi. 

Tärkeä osa aktiivista, avointa ja ennakkoluulotonta kuunteluani on etsiä viestejä, jotka ovat piilossa sanojesi takana ja alla. Nämä piilossa olevat viestit paljastavat vähitellen, mitä oikeasti haluat tehdä, antaa ja olla – ja antaa olla.

Eniten kehuja olenkin saanut kyvystäni löytää johtolankoja piilokykyihin ja käyttämättömään potentiaaliin. Kun löydämme yhdessä Oman elementtisi ja alat uskaltaa toimia sieltä käsin, vapautuu ennennäkemättömät voimavarat käyttöön.

Varaa maksuton istunto

Luovuuden kaksi tärkeintä ulottuvuutta

Yleinen mielikuva luovuudesta liittyy ideointiin ja paljouteen. Kyseessä on kuitenkin paljon moninaisempi asia. Luovuuden kaksi tärkeintä puolta löytyy itse luovuus-sanasta:

  •  Luovuus: luo uus eli uuden luominen. Uutuuden ja yllätyksellisyyden lisäksi haluamme luoda asioita, jotka ovat hyödyllisiä ja merkityksellisiä.
  •  Luovuus: luovu eli luopuminen vanhasta. Tämä vähemmän tunnettu puoli on yhtä tärkeä kuin uuden luominen.

Luopuminen tarkoittaa tilan tekemistä uudelle ja on edellytys, että uusi mahtuu tähän maailmaan. Siksi siivoaminen, järjestäminen, vähentäminen, vauhdin hidastaminen ja tehtävien karsiminen ovat kaikki luovaa toimintaa, koska silloin teet tilaa uudelle.

Luovan coachauksen päätarkoitus ei ole lisätä tehokkuutta ja keksiä mahdollisimman paljon uutta ja ihmeellistä. Tarkoitus on myös vähentää ja tehdä tilaa uudelle. Vähennämme tehtäviä, häiriötekijöitä, kuormitusta, vanhentuneita tapoja ja kaikkea sellaista, joka estää luovuuden käyttöä.

Tavoitteenamme on inspiroitunut toiminta, joka johtaa kestävään työntekoon ja merkityksellisiin tuloksiin.

Luovan coachauksen viisi satsausaluetta

Vaikka luovalla coachauksella ei ole ennalta laadittua kiinteää rakennetta, on muutama osa-alue, joihin satsaamme erityisesti.

Suunnan löytäminen

Perinteinen tehokkuuteen pyrkivä coachaus lähtee selkeiden tavoitteiden asettamisesta ja toimintasuunnitelman laatimisesta. Lopputulos on ennalta odotettavissa.

Luovassa coachauksessa lähdemme siitä, että merkityksellisten tavoitteiden löytäminen on osa prosessia. Tarkkojen suunnitelmien sijaan etsimme toiminnallesi suuntaa ja etenemme askel kerrallaan.

Eteneminen on täynnä yllätyksiä ja lopputulos on yleensä paljon parempi, kuin mitä etukäteen uskaltaisit odottaa.

Luovuuden valjastaminen

Luovuuden valjastaminen edellyttää kannustavaa ja tuomitsematonta ilmapiiriä, jossa voit turvallisesti tutkia omia ainutlaatuisia ideoitasi, ajatuksiasi ja näkökulmiasi.

Autan sinua laajentamaan ajatteluasi ja voittamaan itseäsi rajoittavia uskomuksia. Tehokkuuden sijaan tähtäämme inspiroituun toimintaan, jossa tunnet vahvaa innostusta ja merkityksellisyyttä.

Tunnet, että toiminta on linjassa omien arvojesi ja intohimojesi kanssa.

Potentiaalin vapauttaminen

Luovan coachauksen yksi olennainen osa on käyttämättä olevan potentiaalisi vapauttaminen. Autan sinua tunnistamaan ja hyödyntämään omia vahvuuksiasi, kykyjäsi ja intohimojasi kohti sinulle merkityksellisiä tavoitteita.

Henkilökohtaisen strategian ja luovan ongelmanratkaisun metodien avulla kannustan sinua tutkimaan potentiaaliasi eri kanteilta.

Löydät sitten uusia tapoja hyödyntää vapautunutta kapasiteettia.

Esteiden voittaminen

Luova toiminta etenee harvoin kuin Strömsössä. Taattuja seuralaisia ovat vastustus, itseluottamuksen puute ja pelko epäonnistumisesta.

Olennainen osa luovaa coachausta onkin auttaa sinua navigoimaan näiden haasteiden läpi (tai ohi).

Autan sinua löytämään motivaatiota ja vastuullisuutta voittamaan esteet, säätelemään itsekritiikkiä ja kehittämään sinnikkyyttä vastoinkäymisten edessä.

Autan sinua muuttamaan rajoittavia uskomuksia ja luomaan mahdollisuuksia näkevää ajattelutapaa.

Innovatiiviset ratkaisut

Kannustan sinua haastamaan perinteisiä ajatuksia, tutkimaan omia uskomuksiasi ja omaksumaan uusia näkökulmia.

Autan sinua ajattelemaan tavanomaisen ulkopuolella ja tutkimaan uusia lähestymistapoja. Useimmat ongelmat ratkeavat vaihtamalla fokuksia ja kokeilemalla uusia lähestymiskulmia.

Ja parhaat ratkaisut ovat yleensä hämmästyttävän yksinkertaisia.

Todistajat

Kaipaat kenties referenssejä, missä organisaatioissa minua käytetään coachina. Tarinoita ihmisistä, jotka kertovat, miten coachaus on muuttanut heidän elämäänsä.

En ole koskaan kerännyt referenssejä ja olen pitänyt matalaa profiilia työstäni.

Siitä huolimatta, että minulla on vuosien varrella ollut hyvin vaikuttava joukko asiakkaita. On ollut eri toimialojen ja organisaatiotasojen ihmisiä. On ollut julkishallinnon, liike-elämän ja kolmannen sektorin edustajia. On ollut miljardibudjettien vastuuhenkilöistä aloitteleviin yrittäjiin – ja kaikkea siltä väliltä. Mielenkiintoisia tarinoita riittäisi.

Mutta se varsinainen syy matalaan profiiliini on luottamus.

Pääsen asiakkaitteni kanssa käsittelemään niin paljon luottamuksellisia asioita, että välillä huimaa. Silloin luottamus on onnistuneen asiakassuhteen a ja o.

Päätin jo urani alkuvaiheessa, etten välttämättä kerro edes kuka on tai on ollut asiakkaani. Sekin tieto on monen mielestä luottamuksellista.

Valintakriteerini

Valitsen coachattavat asiakkaani tarkasti. Aloitamme varsinaisen coachauksen vasta maksuttoman kehityskeskustelun jälkeen, kun olemme puolin ja toisin punninneet todellista motivaatiota ryhtyä yhteistyöhön.

Nykyään arvostan ennen kaikkea omaperäisyyttä, innovatiivisuutta ja kestävää kehitystä tukevaa toimintaa. Kun uskallat haluta asioita, jotka eivät tule vastaan ihan joka puolella, lähden herkemmin mukaan yhteistyöhön kanssasi. 

Silloin ei ole väliä oletko miljardibudjetin vartijana vai ihan työurasi alkutaipaleella. Asemasi saattaa ainoastaan vaikuttaa hintaan, sillä hinnoittelussani on aina ollut Robin Hood -tyyppisiä piirteitä.

Mutta niin kuin sinun kalenterisi on rajallinen, on minunkin. Pystyn ottamaan vain tietyn määrän ihmisiä coachattavaksi kerralla.

On helppoa tilata

Punnitsetko vielä, onko luova coachaus sinua varten? Haluan helpottaa päätöksentekoasi.

Käy ensin tilaamassa itsellesi maksuton yhden tunnin kehityskeskustelu kanssani Zoomissa tai Teamsissä.

Istunto ei sido sinua eikä minua mihinkään jatkoon. Käymme tilannekuvasi keskeisimmät kohdat läpi. Punnitsemme sitten, kannattaako meidän jatkaa yhdessä. 

Varaa maksuton istunto

Usein kysytyt kysymykset