Miksi yleisesti tarjotut lääkkeet ajankäytön ongelmiin eivät tehoa – ja mitä oikeasti tarvitset saadaksesi tilanteesi takaisin hallintaan

Oletko sinäkin kyllästynyt kaikenlaisiin vaatimuksiin? Että sinun pitäisi olla tehokkaampi, osata johtaa itseäsi paremmin ja pysyä kaikin tavoin tikissä? Vaatimusten perään tarjotaan sitten perinteisiä lääkkeitä ajankäytön hallintaan.

Et ole yksin turhautumisesi kanssa. Ongelma on hyvin yleinen ja näyttää vain pahenevan. Syyt ovat monenlaiset, mutta oireet samanlaiset.

Tarjotut lääkkeet jaksamiseen ovat myös samanlaiset; ajankäytön hallinta, kurinalainen itsensä johtaminen, terveellisyys, downshiftaus…

Näiden lääkkeiden teho on harvoin halutunlainen.

Lääke 1: Sinun pitäisi panostaa ajankäytön hallintaan!

Maailma on pullollaan työkaluja ja neuvoja ajankäytön ja tehtävien hallintaan. Miksi sitten niin suuri osa meistä kamppailee ajankäyttönsä kanssa tällä hetkellä? Siksi, että ne keinot perustuvat tehokkuustavoitteluun, että sinun on tehtävä yhä enemmän tehtäviä yhä lyhyemmässä ajassa.

Tehokkuuden tavoittelu on kuin yrittäisit kävellä horisonttiin. Et koskaan pääse perille, tavoite karkaa koko ajan kauemmaksi. Koskaan et voi olla riittävän tehokas.

Tehokkuutta viisaampi tavoite on osumatarkkuus ja aikaansaaminen. Että pyrit tekemään oikeita asioita oikeaan aikaan.

Lääke 2: Sinun pitäisi olla kurinalaisempi!

Sinulle kenties kerrotaan, että sinun pitäisi olla järjestelmällisempi ja tavoitteellisempi? Että tulosten vähyys johtuu tahdonvoiman heikkoudesta? Että tuloksia ei voi syntyä ilman kovaa työtä?

Ojan kaivamiseen nämä ovat hyviä neuvoja. Nykyaikaiseen työntekoon eivät. Meissä on piilossa syviä uskomuksia, jotka huomaamatta ajavat meitä turhan kovaan työntekoon. Miksi mennä läpi harmaan kiven, jos pääsee helpommin kiven ympäri tai yli?

Valmentajana olen nähnyt (ja itsekin kokeillut) monenlaisia kurinpalautusyrityksiä. Kurinpalautus kestää korkeintaan muutaman viikon, jonka jälkeen ollaan takaisin samassa jamassa.

Lääke 3: Sinun pitäisi elää terveemmin!

Kuinka usein sinulle on paasattu väärästä ruokavaliosta tai liikunnan puutteesta? Monenlaiset terveysgurut osaavat kyllä kylvää huonouden tunnetta. Ja hämmennystä. “Gurujen” opit kun menevät usein pahasti ristiin.

Ruokavalio ja liikunta ovat tuiki tärkeitä ja vaikuttavat merkittävästi käytettävissäsi olevaan energiaan. Energiatalouteen kuuluu kuitenkin paljon enemmän kuin mistä terveysintoilijat puhuvat.

Vähintään yhtä tärkeitä kuin biologinen tai fyysinen energia ovat tunne-energia ja ajatusenergia. Tunne- ja ajatustasolla esiintyvät suurimmat energiasyöpöt, mutta myös mielenkiintoisimmat energian lähteet.

Lääke 4: Sinun pitäisi tehdä vähemmän!

Leppoistaminen tai downshiftaus on tarjonnassa uusin tulokas. Perusajatus on sinänsä hyvä. Jos teet liikaa, kannattaa tehdä vähemmän. Voit silti saada enemmän aikaan ja voit itse paremmin.

Tämä viime aikoina suosituksi noussut vaihtoehto sopii tietyissä vaiheissa ja tiukkojen vaiheiden jälkeen. Useimmille todellinen downshiftaus voi erilaisuutensa takia osoittautua liian vaikeaksi. Tarvitaan helpommin toteutettavia vaihtoehtoja. Kaikki eivät voi lopettaa työtään ja muuttaa maalle.

- - -

Miksi nämä laajasti tarjotut lääkkeet harvemmin tepsivät, ainakaan pitkällä aikavälillä? Siksi, että ongelma ei välttämättä ole sitä, miltä se näyttää.

Syy kuluttavaan tilanteeseesi ei välttämättä ole tehokkuuden puute, kurinalaisuuden puute tai edes liiallinen tekeminen.

Syy on syvemmällä, perusvalintojen puutteessa.

 

Et tarvitse ihmelääkkeitä vaan selkeitä valintoja

Päästäksesi turhautumisesta aikaansaamisen iloon tarvitset selkeitä, toimintaasi ohjaavia valintoja. Tarvitset valintoja siitä, mihin haluat mennä ja millä avuilla haluat sinne päästä.

Organisaatiotasolla tätä kutsutaan strategiaksi.

On suorastaan ihmeellistä, miten vähän kiinnitetään huomiota yksilön strategiaan. On itsestään selvää, että organisaatio tarvitsee strategian. Saisi olla yhtä itsestään selvää, että yksilön kannattaa tehdä vastaavantyyppisiä valintoja.

Haasteena on lähinnä, että valinnat toimivat halutulla tavalla vain silloin, kun ne ovat sinun omia, tietoisia valintojasi. Muuten olet ympäristön vietävänä ja muut tekevät valinnat puolestasi.

Suurin käänne omassa tilanteessani tapahtui, kun tajusin, että tarvitsen elävän strategian. En mitään puisevaa strategiadokumenttia, vaan energisoivia, toimintaani ohjaavia valintoja.

Tarvitsin varmuutta siitä, mihin haluan mennä ja millä avuilla. Hyvillä valinnoilla pääsisin takaisin hyvään oloon, jolloin

  •  voin illalla mennä tyytyväisenä ja kiitollisena nukkumaan
  •  voin taas nukkua yöni levollisesti ja hyvin
  •  voin herätä aamulla innostuneesti odottaen, mitä päivällä saan tehdä.  

Löysin varsin nopeasti energisoivan ja uutta intoa antavan strategian toiminnalleni, mutta ensin minun oli voitettava kolme sitkeää uskomusta.

Uskomus 1: Vain iso muutos on kunnon muutos

Tämä uskomus on syypää aiemmin mainitsemaani joko–tai-harhaan. Kuvittelemme, että muutoksessa vanha on jätettävä taakse ja on hypättävä vallan uuteen. Toki muutos voi olla näinkin totaalinen, mutta useimmiten riittävät varsin pienet korjausliikkeet.

Yhden asteen korjaus kompassin suunnassa voi kauempana viedä aivan eri maisemiin. Harvoin tarvitaan suuria suunnanmuutoksia heti.

Suomalainen professori Fred Karlsson on joskus antanut viisaan neuvon. Tee tietoinen muutos niin, että toinen jalka pysyy vanhassa, tukevalla alustalla. Kokeile toisella jalalla uutta alustaa ja siirry vasta sen jälkeen, kun pohja kestää.

Käytännössä tämä tarkoitti minulle, että kannatti jatkaa strategiatyötä organisaatiotasolla, mutta yhdistää siihen uutta ja kiehtovaa yksilön strategiatyötä. Joko–tai-harha muuttui sekä–että-yhdistelmäksi.

Uskomus 2: Ei se voi olla varteenotettavaa, jos se tuntuu helpolta

Tämä on Suomessa yksi salakavalampia kansallisia uskomuksia, joka aiheuttaa turhan paljon kärsimystä työelämässä. Jos haluat saada tuloksia, sen pitää tuntua. (No pain, no gain -hokema voisi hyvin olla suomalainen sananlasku.)

Seuraamalla elementissään olevia ja todella aikaansaavia ihmisiä ymmärtää, että asia on toisin päin. Kun olet elementissäsi, asiat tuntuvat helpoilta ja sujuvat pienellä energiankulutuksella. Teet niitä asioita, joita oikeasti haluat tehdä, ja hyödynnät parhaita puoliasi.

Olin pitkään ollut vahvuuksien puolestapuhuja. Että parhaat tulokset syntyvät satsaamalla vahvuuksiin. Heikkouksien parantamiseen ei kannata uhrata ruutia. Haitallisen heikkouden kohdalla kannattaa mieluummin liittoutua sellaisen ihmisen kanssa, jolla on sama asia vahvuutena.

Ongelma on vain, että vaikeassa tilanteessa asiat hämärtyvät. Alat epäillä omia vahvuuksiasi ja huomio kiinnittyy yhä enemmän heikkouksiin. Niin oli käynyt minullekin.

Aloin epäillä, että vaikeuteni johtuivat liiallisesta varovaisuudestani, etenkin sosiaalisissa tilanteissa. Aloin uskoa, että konsultin pitää pystyä sujuvasti verkostoitumaan, myymään itseään ja olla framilla tilanteessa kuin tilanteessa.

Päätin selvittää, miten oikeasti toimin sosiaalisissa tilanteissa, mitä vaikutuksia oli tällä heikkoudeksi kokemastani piirteestä. Huomasin toistuvasti vetäytyväni tilanteista sivuun juttelemaan yhden ihmisen kanssa. Jopa ventovieraiden kanssa pääsimme nopeasti Small Talkista Big Talkiin – ja nauttimaan toistemme seurasta.

Tajusin uuden kyvykkyyden: pystyn nopeasti saavuttamaan toisen ihmisen luottamuksen niin, että voimme keskustella mistä vain. Heikkoudeksi kokemani sosiaalinen “kömpelyys” peitti alleen vahvuuden, joka on osoittautunut sparraustoiminnassani ylivoimatekijäksi.

Uskomus 3: Ole järkevä

Vaatimus olla järkevä ja tehdä järkeviä päätöksiä on suomalaisessa kulttuurissa ja kasvatuksessa niin syvällä, ettei sitä sovi kyseenalaistaa.

Silti häpesin, kun huomasin, että olin pitkään yrittänyt liikaa toimia järjellä. Päätin tehdä paluun lähtöruutuun. Olinhan alun perin lähtenyt valmentajaksi luovuuden ja innovatiivisuuden pariin. Nostin uuteen arvostukseen tunteet voimavarana. Intuitio, luovuus ja vahvat tunteet ovat yhtä arvokkaita keinoja kuin analyysi, logiikka ja järki.

Totesin, että olin tehnyt parhaat päätökset elämässäni tunteilla. Ei ollut järkevää lähteä opiskelemaan fysiikkaa, sillä lukiossa olin luonnontieteissä ihan keskiverto oppilas. Ei ollut järkevää lähteä Suomeen valmistumisen jälkeen, koska Norjassa odottivat varmat työpaikat ja kovat palkat. Ja niin edelleen.

Esimerkkejä löytyi vaikka kuinka, niin kuin varmaan myös sinun elämästäsi.

Pelkästään järkeen ja toisten odotusten varaan tehdyt päätökset eivät ole kantaneet yhtä pitkälle. Järki on hyödyllinen vasta kun siihen yhdistyy vahva tunne-energia. Siksi on niin tärkeää selvittää, mitä oikeasti haluat saada, olla ja tehdä.

Jaksamisessa ei ole kysymys joko järjestä tai tunteista. Toimivassa itsensä johtamisessa on kysymys sekä–että-yhdistelmästä.

Lue lisää omien valintojen tekemisestä TÄSTÄ.

 

Tilaa tästä Torfinnin blogi

Saat ilmaista oppia vaikuttavasta ajankäytöstä ja oman työn viisaasta johtamisesta aina ensimmäisten joukossa.

Tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit milloin tahansa sanoa tilauksen irti.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.