Kestävä työ osa 1: Mikä on kestävän työnteon paras mittari - ja miksi olet yksilönä asian keskiössä?

Kuolevien hilpeysaste on kirkon tärkein tulosmittari! Näin totesi 90-luvulla tulosjohtamisen konsultti ja rovasti Matti J. Kuronen. Jos ihminen kuolee hilpeänä ja odottavin mielin, kirkko on tehnyt tehtävänsä.

Vastaavasti sanoisin, että yksilön haluttomuus jäädä eläkkeelle on kestävän työnteon tärkein indikaattori. Jos ihminen tekee työtään kestävällä pohjalla, hänellä ei ole tarvetta haikailla eläkkeelle.

Tiedän, että kestävämmän työelämän kehittämisessä tarvitaan merkittäviä muutoksia niin organisaatio- kuin yhteiskunnallisellakin tasolla. 

Silti minusta on viisaampaa keskittyä niihin asioihin, joihin me yksilöinä pystymme vaikuttamaan omalta osaltamme.

On itse asiassa paljon painavia perusteluja tälle valinnalle, vaikka me konsulttikunnassa niin mielellämme haluamme ratkaista ison kuvan asioita.

Vaikutuspiirin hallinta: Yksilön vaikutus on konkreettinen ja välitön

Yksilöinä meidän on helpompaa ja tehokkaampaa muuttaa omaa käyttäytymistämme ja työtapojamme kuin yrittää vaikuttaa suoraan laajoihin yhteiskunnallisiin tai organisatorisiin rakenteisiin. Keskittymällä omiin tapoihimme ja tottumuksiimme voivamme tehdä välittömiä muutoksia, jotka näkyvät suoraan omassa elämässämme ja työssämme.

Tämä "vaikutuspiirin" hallinta, jossa yksilönä keskitämme energiamme siihen, mitä voimme suoraan muuttaa, on usein tehokkaampi strategia kuin pyrkimys vaikuttaa asioihin, jotka ovat meidän ulottumattomissaamme. Tämä voi synnyttää positiivisen kierteen, jossa meidän esimerkkimme innostaa muita tekemään samoin.

Yksilöiden muutokset kumuloituvat ja vaikuttavat laajasti

Vaikka yksilön vaikutus saattaa tuntua pieneltä verrattuna koko organisaation tai yhteiskunnan muuttamiseen, on tärkeää muistaa, että suuret muutokset syntyvät usein monien pienten tekojen ja muutosten summana. Kun useampi yksilö omaksuu kestävämpiä työtapoja, heidän yhteinen vaikutuksensa voi olla merkittävä.

"Yksi ihminen kerrallaan" -ajattelumalli perustuu siihen, että yksilöiden muutos leviää verkostoissa ja yhteisöissä, jolloin vaikutukset moninkertaistuvat. Tämä synnyttää ruohonjuuritason muutosta, joka voi ajan myötä johtaa suuriin organisaatio- ja yhteiskunnallisiin muutoksiin.

Kestävä muutos lähtee sisältä päin

Todellinen ja pysyvä muutos alkaa aina yksilön omasta motivaatiosta ja sitoutumisesta. Kun teemme muutoksia omista lähtökohdistamme, olemme yleensä motivoituneempia ja sitoutuneempia noudattamaan uusia toimintatapoja pitkällä aikavälillä.

Organisaatioiden ja yhteiskunnan muutokset ovat usein hitaita ja monimutkaisia. Jos odotamme muutoksia "ylhäältä päin", voimme kokea voimattomuutta ja turhautumista. Sen sijaan omien tekojen kautta tapahtuva muutos antaa voimaantumisen tunnetta ja lisää hallinnan tunnetta omasta elämästä.

Esimerkin voima: Yksilön teot inspiroivat muita

Yksilö, joka omaksuu kestävät työtavat ja asenteet, toimii usein roolimallina muille. Kun kollegat, ystävät tai perheenjäsenet näkevät positiivisia tuloksia, he voivat inspiroitua tekemään vastaavia muutoksia omassa elämässään.

Tämä esimerkin voima on erityisen tärkeä työyhteisöissä, joissa yksilön toiminta voi vaikuttaa koko tiimin tai osaston toimintakulttuuriin. Yksilön pienet, mutta johdonmukaiset teot voivat ajan myötä muuttaa organisaation toimintatapoja ja edistää laajempaa kestävyyttä.

Nopea ja joustava reagointi muuttuviin olosuhteisiin

Yksilöinä voimme sopeutua ja tehdä muutoksia nopeammin kuin organisaatiot tai yhteiskunnalliset rakenteet. Tämä tarkoittaa, että voimme reagoida nopeasti muuttuviin olosuhteisiin ja ottaa käyttöön uusia, kestävämpiä työtapoja ilman, että meidän tarvitsee odottaa laajempia muutoksia.

Tämä nopeus ja joustavuus mahdollistavat sen, että voimme omaksua ja testata uusia kestävyyttä tukevia käytäntöjä, jotka voivat sitten levitä laajemmalle yhteisöön ja organisaatioon.

Keskityttävä siihen, mikä on hallittavissa

Usein suurten muutosten tavoittelemisen sijaan on tehokkaampaa keskittyä pieniin, hallittavissa oleviin tekoihin. Tämä "pienten voittojen" strategia ei ainoastaan tee muutoksista saavutettavampia, vaan myös rakentaa itsevarmuutta ja motivaatiota jatkaa muutosten tekemistä.

Tämä lähestymistapa estää myös uupumusta ja lannistumista, joka voi syntyä, jos keskitymme liian laajoihin ja kaukana oleviin tavoitteisiin. Kun koemme onnistumisia omassa elämässämme, me todennäköisemmin jatkamme kestävien käytäntöjen noudattamista ja laajentamista.

Summa summarum

Keskittämällä huomion niihin asioihin, joihin yksilöinä voi itse vaikuttaa, voimme saavuttaa konkreettisia, kestäviä muutoksia, jotka synnyttävät pitkäaikaisia vaikutuksia niin yksilön, organisaation kuin yhteiskunnan tasolla.

Kun muutamme omaa toimintaamme ja esimerkillämme innostamme muita, maailma muuttuu pala palalta – yksi ihminen kerrallaan. Tämä lähestymistapa ei ainoastaan tee muutoksista saavutettavampia, vaan myös antaa meille tunteen, että meidän teoillamme on merkitystä.

MUTTA…

Ei ole vaikeaa olla samaa mieltä siitä, että meidän on syytä siirtyä kestävämpään työntekoon. Useimmat meistä kestämme työelämän hurjaa menoa yhtä huonosti kuin planeettamme kestää luonnonresurssien holtitonta käyttöä.

Mutta suuri kysymys on: miten voimme yksilöinä tarttua tähän tärkeään muutokseen omassa toiminnassamme?

Käsittelen teemaa muutamassa artikkelissa ja aloitan seuraavassa niistä haasteista, joihin törmäämme harva se päivä.

Seuraavaksi käsittelen sitä, mitä monet tavoittelevat ja oikeasti haluavat tapahtuvan omassa työteossaan.

Sen jälkeen siirryn niihin metodeihin ja keinoihin, jotka omassa valmennustyössäni ovat osoittautuneet toimiviksi ja mahdollisiksi toteuttaa jopa kiireellisessä arjessa.

Pysythän kanavalla! 

Tilaa tästä Torfinnin Havaintoja matkan varrelta

Saat ilmaista oppia vaikuttavasta ajankäytöstä ja kestävästä työnteosta aina ensimmäisten joukossa.

Tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit milloin tahansa sanoa tilauksen irti.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.