Kolme syytä miksi hallinnan tunne ja työn ilo ovat kadoksissa – ja palautettavissa

Ei Torfinn, ei tälle voi mitään. Tämä organisaatio on sellaisissa myllerryksissä, etten pysty enää hallitsemaan omaa tilannettani, saati ajankäyttöäni.”

Jos saisin euron joka kerta kun joku valittaa kiirettä ja ahdistavaa hallitsemattomuutta, olisin rikas mies.

Välillä tilanne helpottuu ja toivon kipinä syttyy, että ehkä se siitä. Helpotuksen tunne kestää hetken, kunnes seuraava hyökyaalto iskee. Odottamattomia pyyntöjä ja vaatimuksia tulee taas. Muut vievät ja sinä vikiset.

Näin ei tarvitse olla. On olemassa vaihtoehto.

Olen toiminut yritysvalmentajana suomalaisessa työelämässä yli kolme vuosikymmentä ja nähnyt monenlaisia tekijöitä. Todella aikaansaavat ja hyvin voivat ihmiset noudattavat tiettyjä periaatteita. Samoin tekevät alisuorittajat tai ylikuormittuneet. Erot tapojen välillä eivät ole kovin näkyviä, mutta silti ratkaisevia.

Tärkein ero aikaansaavien ja muiden välillä on strateginen ote omaan toimintaan. Parhaista parhaat noudattavat vielä mitä kutsun Sydämen strategiaksi.

Viime vuosina on selkiytynyt, mitkä ovat sydämen strategian kaikkein tärkeimmät elementit. Nämä ovat samalla kolme tärkeintä syytä, miksi hallinnan tunne ja työn ilo saattavat olla kadoksissa – ja samalla löydettävissä takaisin.

Syy 1: Ei tehdä selkeitä valintoja

Tiedät varsin hyvin, että saadaksesi hyviä tuloksia, sinun kannattaa keskittyä olennaisiin asioihin. Ongelma on lähennä tietää, mikä on olennaista.

Kamppailu ylikuormitusta vastaan johtuu useimmiten siitä, ettei uskalleta tehdä valintoja tai uskotaan, että valintojen tekeminen on vaikeaa. Valintojen tekeminen on yllättävän helppoa, kunhan suunta on selvä.

Selkeän suunnan avulla toimit kuin kokenut suunnistaja. Hän luottaa omiin vaistoihinsa, hidastaa aina välillä vauhtia tarkistaakseen kartasta ja kompassista, että hän valitsee parhaan mahdollisen reitin.

Huono suunnistaja lähtee herkästi seuraamaan muita, vaihtaa välillä seurattavaa, ryntää sinne tänne ja on helposti eksyksissä.

Valintojen tekeminen on myös helppoa, kun tiedostat, missä tilanteessa olet. Vaihtoehtoja on periaatteessa kolme:

  • Olet tiedostamaton: muut tekevät valinnat puolestasi, olet heidän valintakriteerinsä armoilla. Olet ja käyttäydyt kuin ajopuu, aina virran mukana. Kolhuja tulee – ja puumainen olo.
  • Olet tavoitteellinen: tiedät, mitä haluat ja valitset ne tehtävät, jotka parhaiten vievät haluttuun tulokseen ja toimintaan. Tavoitteellisuus on kaksipiippuinen juttu. Liiallinen tavoitteellisuus voi haitata tuloksentekoa, mutta ilman tavoitteita ihmismieli kärsii.
  • Olet inspiroitunut: valitset ne tehtävät, jotka tuntuvat oikeilta. Sisäinen tunne kertoo, että ne ovat tekemisen arvoisia ja saat antaa parastasi niitä tehdessäsi. Sinulla on uskallusta toteuttaa sydämesi strategiaa.

Syy 2: Ei uskalleta käyttää omia voimavaroja

Olemme kaikki ainutlaatuisia, mutta ainutlaatuisuuden käyttöönotto vaatii itsetuntemusta ja rohkeutta. Keskitytkö heikkouksiesi parantamiseen, vai satsaatko ensisijaisesti vahvuuksiesi voimistamiseen ja hyödyntämiseen? Oletko tosissasi uskaltanut lähteä löytöretkelle etsimään piilossa olevia voimavarojasi?

  • Vahvuutesi ja lahjasi: Luontaisilla vahvuuksillasi olet myös tähän asti tehnyt parhaat tuloksesi. Pohjolan kasvatusperinteisiin ei ole kuulunut lahjoista puhuminen. Silti sinullakin on lahjoja eli sellaisia asioita, joissa olet keskimääräistä parempi.
  • Osaamisesi ja taitosi: Osaamisten ja taitojen luettelointi voi olla iso urakka, osaathan vaikka mitä. Valitse tästä valtavasta määrästä ne, joita mieluiten käyttäisit. Kun saat käyttää tiettyjä osaamisia ja taitoja, tuntuu, että olet oikeassa tehtävässä oikeaan aikaan.
  • Nautintosi ja intohimosi: Työmoraalimme sanoo herkästi meille, että työ ja hupi eivät välttämättä kuulu yhteen. Siitä huolimatta teemme parhaat tuloksemme silloin, kun nautimme tehtävistämme. Suurten menestyjien elämäkerrat ovat täynnä tarinoita siitä, miten he ovat seuranneet omia intohimojaan. Selvitä, mistä nautit, jopa intohimoisesti.

Syy 3: Ei huomata, mitä kaikkea saadaan aikaan

Perinteinen tehtävälista johtaa helposti jatkuvaan suorittamiseen ja riittämättömyyden tunteeseen. Vaikka kuinka hoidat tehtäviä pois, tulee aina vähintään yhtä paljon tilalle. Päivät, viikot ja kuukaudet kuluvat ja alkaa yhä useammin tuntua siltä, ettet saa mitään aikaiseksi.

Riittämättömyyden tunne on harha, sillä teet ja saat koko ajan paljon aikaiseksi. Ongelma on lähinnä, jos et pysähdy havaitsemaan ja nauttimaan aikaansaannoksistasi.

Jos vain rastitat hoidetut tehtävät pois listalta, kuten useimmat tekevät, teet aivoillesi ja hyvinvoinnillesi karhunpalveluksen. Lyhytkin hetki syntyneiden tulosten kirjaamiseen vaikuttaa ajan mittaan uskomattomalla tavalla. Aikaansaannoksista, opeista ja oivalluksista syntyy vähitellen aarreaitta, johon voit aina palata ja nauttia sen sisällöstä.

Vanha kansanviisaus pätee tässäkin: pyy pivossa on parempi kuin kymmenen oksalla. Yksi onnistunut tehtävä on hyvinvoinnillesi parempi kuin kymmenen tehtävälistallasi olevaa.

ENTÄ SITTEN?

Saatat ehkä ajatella: mutta miten jaksaisin tämän kaiken keskellä panostaa vielä näihin asioihin?

Minulla on sinulle ilouutinen: olen tehnyt verkkokurssin, jonka tarvittavat panokset päästä alkuun ovat naurettavan pienet.

Ja kun olet päässyt alkuun tekemään selkeitä valintoja, uskaltaa käyttää omia voimavarojasi ja nauttia aikaansaannoksistasi, niin välittömästi vapautuu aikaa ja voimia tehdä mitä oikeasti haluat.

Lue lisää verkkokurssista TÄSTÄ.

 

Tilaa tästä Torfinnin blogi

Saat ilmaista oppia vaikuttavasta ajankäytöstä ja oman työn viisaasta johtamisesta aina ensimmäisten joukossa.

Tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit milloin tahansa sanoa tilauksen irti.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.