Oman työn viisas johtaminen taso II

 

TOTEUTA SYDÄMESI STRATEGIA

 

"Strategian kirjaaminen on helppoa. Todella aikaansaavat ihmiset erottuvat sillä, miten hyvin he toteuttavat strategiansa käytännössä." 

Tasolla I teet sydämesi strategian mukaisia valintoja. Tasolla II onvalintojen toteuttamisen vuoro. Saat haltuusi sellaiset välineet ja toimintatavat, joiden avulla toteutat kaipaamiasi muutoksia käytännössä. Sydämesi strategia ei enää jää haaveeksi, vaan ohjaa toimintaasi niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä.  

Tasolla II saat käteesi avaimet paineiden ja epävarmuuden muuttamiseksi työn iloksi ja palkitsevaksi aikaansaamiseksi. Otat vaivatta käyttöön työtapoja, joiden avulla 

  • saat aikaa ja energiaa olennaisille asioille – ja varmuutta siitä, mikä on olennaista 
  • otat käyttöön uudenlaisen välineen henkilökohtaisen strategian toteuttamiseen päivä-, viikko- ja kuukausitasolla
  • omaksut palaverimallin, jonka avulla pidät säännöllisesti ratkaisevia palavereita itsesi kanssa
  • saat vastustamatonta tärisyttävyyttä tavoitteisiisi, jotka väistämättä ohjaavat sinua ennennäkemättömään toimintaan ja tuloksiin
  • opit käsittelemään rajaavia uskomuksia ja mielesi esteitä nopeasti ja kivuttomasti
  • pystyt hyödyntämään aivojesi piilokapasiteettia milloin tahansa, missä tahansa ja mihin tahansa.

Valmennuksen sisältö

Taso II:n aineisto on jaettu neljään moduuliin. Kunkin moduulin alussa on valmentajan suositukset eli tehtäviä ja neuvoja siitä, miten parhaiten siirrät sisällön käytäntöön.

Keskeisessä asemassa uusien työtapojen sisäänajossa ovat tehokkaat työkalut. Työkalut ovat niin ikään digitaalisessa muodossa ja ladattavana tulostettaviksi.

  

Moduulit

4. Saat aikaa ja energiaa olennaisille asioille – ja varmuutta siitä, mikä on olennaista

Tämän moduulin perimmäinen tarkoitus on ottaa 5aDay-väline käyttöön. 5aDay on strategiaväline, joka jatkaa siitä, mihin kalenterit ja perinteiset ajankäytön hallinnan välineet loppuvat. Takana oleva toimintaperiaate on yksinkertainen ja tulet nopeasti arvostamaan käytön tuomia hyötyjä jokapäiväiseen työhösi. 

Viimeisen 30 vuoden aikana olemme saaneet valtavasti uusia teknologisia välineitä käyttöömme: älypuhelimia, PC:itä, sähköposteja, Outlookeja, tekstiviestejä ja chatteja. Vempaimia on joka lähtöön. Kaikilla näillä uusilla välineillä on yksi yhteinen piirre. Niiden avulla pystymme tuottamaan yhä enemmän tietoa, enemmän kontakteja, enemmän tehtäviä – enemmän kaikkea.

Ongelmamme on siinä, että uudet välineet eivät tue strategista työtä. Strategian toteuttamiseksi tarvitsemme välineitä valintojen tekemiseen ja valinnoissa pysymiseen. 5aDay vähentää stressiä ja luo varmuutta toimintaasi. Käyttö vapauttaa aikaa ja energiaa ja auttaa sinua pysymään olennaisissa asioissa. Pystyt toteuttamaan sydämesi strategiaa satoi tai paistoi.

5. Vapauta lisää aikaa ja energiaa tärkeille asioille

Kun aiomme tehdä muutoksia, olivat ne kuinka järkeviä ja houkuttelevia tahansa, vastassa on aina yllättäviä esteitä. On vaikeaa saada mitään uutta mahtumaan, sillä maailmamme on jo täynnä. Meidän on tehtävä uudelle tilaa.

Fyysisellä tasolla asia on selvä. Meidän on konkreettisesti raivattava tilaa kalentereistamme ja tehtävälistoiltamme. Tunnetasolla meidän on käsiteltävä jarruja ja esteitä, jotka ilmenevät esimerkiksi pelkojen ja murheiden muodossa. Mielen tasolla meidän on poistettava rajoittavia uskomuksia ja liiallista järkeilyä.

Tässä moduulissa saat käyttöösi keinoja vapauttaa lisää aikaa ja energiaa tärkeille asioille. Vapautat aikaa pyhittämällä puolen tunnin jaksoja keskittymistä vaativille asioille, luomalla pelisäännöt sähköpostin käytölle ja hakemalla tuloksia alitajunnasta. Säästät ja vapautat energiaa soveltamalla Pareton kuuluisaa 20/80-periaatetta.

Nämä ovat kaikki sinänsä yksinkertaisia keinoja, mutta niiden soveltaminen ilman strategiaa jää useimmiten laihaksi yritykseksi.

6. Ratkaisevat palaverit itsesi kanssa

Näennäisesti tehokas ihminen tarttuu tehtäviin ja hoitaa ne pois sitä mukaa, kun ne ilmaantuvat. Tämä saattaa jonkin aikaa antaa tehokkuuden tunteen, mutta johtaa ennen pitkää jaksamisongelmiin. Kun käsittelet tehtäväkenttääsi säännöllisissä suunnittelu- ja seurantapalavereissa itsesi kanssa, vältät turhaa stressiä tekemättä olevista asioista ja saat enemmän aikaan vähemmällä.

Vanha norjalainen viisaus sanoo: "Suunnittelemalla saat suunnitelmia, seuraamalla saat tuloksia." Päävälineesi tähän on 5aDay yhdistettynä seurantapalaverimalliin Apollon hetki. Saat moduulin avulla lisää ymmärrystä ja energisoivia kokemuksia palaverimallin voimasta.

Apollon hetkiä kannattaa viettää kuukausittain, viikoittain ja päivittäin. Muutaman käyttökerran jälkeen pääset rutiiniin, jolloin päivittäinen palaveri kestää vain varttitunnin. Takaan sinulle, että se on paras ajallinen investointi, mitä olet ikinä tehnyt. 

7. Miten saat vastustamatonta tärisyttävyyttä tavoitteisiisi

Useimmissa muutos- ja kehityshankkeissa määritellään ensin tavoite ja käynnistetään ohjelma sen pohjalta. Oman työn viisas johtaminen -valmennuksen periaatteisiin kuuluu olettamus, että tärisyttävän tavoitteen etsiminen ja jalostaminen on osa prosessia, osa matkan kulkemista.

Tärisyttävä tavoite on helposti tunnistettavissa. Kun sellainen tavoite tulee ensimmäisen kerran mieleesi, tai kuulet sen ensimmäisen kerran, se ensin nostattaa kylmän hien otsallesi ja kehosi saattaa jopa täristä. Ensimmäisten fyysisten reaktioiden jälkeen alkaa mieleesi vyöryä vasta-argumentteja. Mielesi tarjoaa ison joukon väittämiä, miksei tuota voi tehdä, miksei se voi toimia, miksei se yksinkertaisesti käy.

Vasta-argumenteista huolimatta, tärisyttävän tavoitteen suuntaan on joka tapauksessa lähdettävä. Tässä moduulissa opit miksi ja miten. 

 

Työkalut

Kurssin työkalut edustavat parhaimmistoa niistä kaikista työkaluista, mitä olen vuosien varrella kerännyt maailmalta ja muovannut suomalaiseen sielunmaisemaan istuviksi.

5aDay-palvelu

5aDay ei ole yksittäinen työkalu vaan pikemminkin työkalupakki ja toimintasi ohjausväline. Nimi tulee siitä, että lisäät valikoivuutta ja tuloksellisuutta keskittymällä ainoastaan viiteen strategiseen tehtävään päivä-, viikko- ja kuukausitasolla. Priorisointi ja keskittyminen helpottuu strategisten valintojen avulla. Seurannan ja arvioinnin avulla annat itsellesi reaaliaikaista palautetta. Palvelussa näet koko ajan mihin suuntaan haluat mennä ja millä eväillä toimia.

Enää sinun ei tarvitse tapetoida työpistettäsi keltaisilla lapuilla ja voit jättää kuormittavat tehtävälistat tekemättä. 5aDay sisältää kaiken yhdessä paikassa ja helposti hahmotettavissa olevassa muodossa:

  • strategiset valintasi halutusta suunnastasi ja parhaista voimavaroistasi
  • kaikki odotustilassa olevat tehtäväkandidaatit
  • muhimassa olevat vaikeat asiat
  • priorisoidut päivä-, viikko- ja kuukausitehtävät
  • kirjauksesi onnistumisista ja aikaansaannoksista.
Apollon hetki

Säännöllisillä palavereilla itsesi kanssa voit saavuttaa enemmän helpommin ja toteuttaa sydämesi strategia. Palaverimalli Apollon hetki on yksi valmennuksen perustyökaluista, joka toimii myös 5aDay-palvelun käytön runkona. Malli on ensisijaisesti tarkoitettu oman strategian toteuttamiseen. Voit yhtä hyvin käyttää samaa runkoa tiimin tai johtoryhmän toiminnan fokusointiin ja seurantaan.

Palaverimallin päävaiheet ovat

  • kartoitat tehtäväehdokkaat, mitä kaikkia tehtäviä on tarjolla nyt
  • palautat mieleesi strategiset valintasi suunnasta ja parhaista voimavaroista
  • käyt läpi ja nautit viime jakson aikaansaannoksistasi
  • valitset tulevan jakson tehtävät, mihin aiot keskittyä.

Saatat ajatella, ettei tässä ole päällisin puolin mitään uutta ja ihmeellistä. Moduulissa opit, miten malli poikkeaa totutusta ja mitä ratkaisevia periaatteita sen sisään on rakennettu. Käytön kautta mallin teho sitten aukeaa ja panee ihmettelemään.

Alihankintaa alitajunnasta

Sinullakin on varmaan kokemuksia alitajunnan ongelmanratkaisukyvystä. Kouluaikoina saatoit mennä nukkumaan illalla, kun joku koulutehtävä oli jäänyt ratkaisematta. Aamulla heräsit ja kumma kyllä, ongelma oli ratkennut. Kansanomaisesti puhutaan siitä, että pitää nukkua yön yli tai antaa asian muhia jonkin aikaa. Silloin tarkoitetaan nimenomaan alitajunnan käyttöönottoa. 

Alitajunnan alihankinnan merkittävin ero verrattuna tavalliseen käytäntöön on siinä, ettei alitajunnan käyttöä tarvitse jättää sattuman varaan. Otat lisää kapasiteettia käyttöön ja ohjaat alitajuntaa kuten mitä tahansa alihankkijaa. Samat lainalaisuudet pätevät tässä työnteossa kuin normaalissa alihankinnassa: sinä kerrot, mitä tarvitset, ja alihankkijat toimittavat sen sinulle haluttuun aikaan, kunhan et puutu heidän sisäisiin asioihinsa.

Tämä yksinkertainen prosessi on tehokkain tuntemani tapa ottaa alitajunnan kapasiteettia avuksi työnteossa. Tarvitset vain 5–10 minuutin hetkiä silloin tällöin ja voit löytää loistavia ratkaisuja hyvinkin hankaliin ongelmiin. Tämä tarkoittaa, että pystyt ratkaisemaan monimutkaisia ja hankalia asioita jopa kiireiden ja pirstaloituneiden päivien lomassa.

Takaisin