VERKKOVALMENNUSTEN TAUSTOJA

Tämä on kertomus pitkästä matkasta ja käänteentekevistä löydöistä. Haluan jakaa näitä asioita kanssasi, jotta sinä voit tehdä samanlaisia löytöjä omasta elämästäsi.

 

VAIKEUKSIEN KAUTTA

Sinäkin olet varmaan sitä mieltä, että oma tilanteesi on ainutlaatuinen. Kukaan muu ei ole samassa jamassa. Silti haluan kertoa sinulle avaimista kaipaamaasi muutokseen. Avaimet ovat nimittäin yllättävän yleispäteviä vaikka ongelmat esiintyvät eri ihmisillä eri muodoissa.

Muistan vielä elävästi hetken, josta oma muutokseni alkoi.

Se oli elämäni synkimpiä hetkiä ja samalla tärkeimpiä käännekohtia.

Olin juuri käynyt pankissa nostamassa henkilökohtaisen lainan yhden miehen yritykseni pelastamiseksi konkurssilta. Kahden vuoden aikana oli toiminta ollut niin kiikun kaakun, etten edes pystynyt nostamaan itselleni palkkaa. Taustalla väijyi raskas tuotekehitysinvestointi, jonka takaisinmaksu vaikutti epätodennäköiseltä. Ilman lainaa olisi firmani konkurssissa. Tajusin, että oli tehtävä jotain.

Häpeän tunne oli suuri. Vielä suurempi oli hämmennys. Miten näin oli päässyt käymään, minulle? 

Tein ylipitkiä päiviä ja jaksamiseni oli koetuksella. Tuntui, ettei mikään auttanut tai riittänyt. Pahinta oli ilottomuus. Ja turhautuminen. Olin aina pitänyt ja nauttinut työstäni. Nyt oli nauttiminen kaukana.

Samalla tiesin jossakin sisimmässäni, että olin oikealla tiellä.

KAIKKI ALKAA KÄÄNTEENTEKEVISTÄ OIVALLUKSISTA

Minut nähtiin ilmeisesti alani kovana tekijänä. Ainakin sain toimeksiantoja hyvinkin maineikkailta tahoilta. Välillä oli ryhmiä professoreita, joiden strategiaprosessia pääsin fasilitoimaan. Välillä oli jopa miljardien eurojen johtoryhmiä sekä yksityiseltä että julkishallinnon puolelta.

Toimeksiannot tulivat ilman erillistä myyntityötä, maine oli kunnossa. Olin vuosia saanut olla mukana auttamassa eri organisaatioiden strategioiden kirkastamisessa ja ennen kaikkea toteuttamisvaiheessa.

Ja nyt olin tässä jamassa.

Yhdestä asiasta olin varma: minulla ei ainakaan ollut tiedon puutetta. Vaikka toimintani keskittyi ryhmien fasilitointiin ja valmentamiseen, oli kiinnostus henkilökohtaisiin työtapoihin ollut mukanani alusta saakka. Olin kerännyt laaja-alaisesti tuhansien eurojen edestä aineistoja ja konsepteja eri puolilta maailmaa. Ja käynyt mitä ihmeellisimpiä kursseja.

 

Yhdestä asiasta olin varma: minulla ei ainakaan ollut tiedon puutetta.

 

Olin kirjoittanut useita kirjoja henkilökohtaisista työtavoista. Siitä, miten voidaan tehdä erinomaisia tuloksia pitkään ja samalla voida hyvin ihmisenä.

Miten minulle oli sitten päässyt syntymään moinen kuilu tietämisen ja tulosten välillä?

Rankan jakson aikana syntyi muutama käänteentekevä oivallus. Tajusin, miten vahvasti minuun olivat vaikuttaneet ikävät tapahtumat lähipiirissäni. Me ihmiset olemme kokonaisvaltaisia ja tapahtumat jollakin elämän alueella vaikuttavat vääjäämättä kaikkeen.

Tajusin myös, että oma mieleni oli tehnyt minulle yllättäviä kepposia. Mieleni oli muun muassa jumiutunut muutoksen JOKO–TAI-harhaan.

Joko–tai-harha viittaa mustavalkoiseen uskomukseen, että kunnon muutos voi tapahtua ainoastaan jättämällä vanhan taakse ja hyppäämällä rohkeasti aivan uuteen. Ikään kuin että voimme olla vain yhdessä roolissa kerralla.

Palataan hetken päästä siihen, mitä muita ajatusjumeja olin omaksunut ja mistä löytyi ratkaisu.

EIKÖ MIKÄÄN ENÄÄ AUTA?

Oletan, että vastaava turhautumisen ja jopa epätoivon tunne on sinullekin tuttu? Sitä on nimittäin liikkeellä. Vaikka kuinka teet ja laitat itsesi likoon, silti se ei tunnu riittävän. Salakavala tunne ei ole pelkästään stressin vakava oire, se sabotoi myös tuloksiasi!

Saatat syyttää itseäsi saamattomuudesta ja heikosta luonteesta. Välillä tunnet itsesi motivoituneeksi tekemään kunnon muutoksen, saat ehkä jotain aikaiseksikin, mutta palaat lopulta vanhoihin tapoihisi. Onneksi et ole yksin.

Ympärilläsi on ystäviä, jotka myös puhuvat elämänsä muuttamisesta, mutta eivät lopulta kykene siihen. 

 

Oli kärsivä osapuoli mikä tahansa, huono omatunto on joka tapauksessa seurauksena.

 

Työskentelet kovasti tavoitteidesi saavuttamiseksi, mutta etenet hitaasti, tai et ollenkaan. Mietit, miten voit mistään löytää enempää aikaa, jotta voit tehdä enemmän töitä. Pitäisikö sinun olla kurinalaisempi tai kunnianhimoisempi?

Vaihtoehtojen paljous estää sinua lopulta tekemästä mitään. Elämäsi on täynnä häiriötekijöitä (kuten uusia työtehtäviä, yllättäviä elämänmuutoksia, hyviä ystäviä tai esimiehiä, jotka vaativat huomiota), etkä tiedä mitä tekisit asialle.

Saatat olla jatkuvassa ristiriidassa myös työn ja perhe-elämän välillä. Tiedät karvaasti, että kun kumarrut yhteen suuntaan, pyllistät toiseen suuntaan. Oli kärsivä osapuoli mikä tahansa, huono omatunto on joka tapauksessa seurauksena.

Tällä hetkellä on yllättävän tavallista kokea olevansa jumissa elämässä, kokea olevansa yksin ongelmiensa kanssa. Tuntea syyllisyyttä siitä, ettei ole saanut itsestään ja elämästään kunnollista otetta.

Tekee mieli sanoa: Been there, seen that, got the T-shirt.

LÖYDÄ TAKAISIN OMAAN ELEMENTTIISI

Kuten kerroin, yksi oivalluksistani liittyi muutoksen joko–tai-harhaan. Kuvittelin, että minun oli jätettävä vanha toiminta ja siirryttävä ryminällä uuteen. Enkä edes tiennyt, mitä se uusi olisi. Jumi ja epätoivo olivat taattuja.

Vapautus tuli vähitellen kun tajusin, että tilannetta ei tarvitse nähdä mustavalkoisena. On myös SEKÄ–ETTÄ-vaihtoehtoja.

Muutos kannattaa perustaa vanhoille ja tutuille asioille samalla, kun ennakkoluulottomasti etsimme uusia osioita. Kannattaa hyödyntää parasta historiasta ja lisätä vahvoja haluja sisältäviä uusia asioita.

Ratkaisu omalla kohdallani oli yllättävän lähellä, voisi jopa sanoa että nenäni edessä.

Muistatko… olit juuri saanut merkittävän työn valmiiksi ja tunsit suurta onnistumisen iloa. Tehtävä oli ollut viimeisen päälle inspiroiva ja pääsit antamaan parastasi.

Olit elementissäsi.

Oman elementin löytäminen tuntuu kuin aurinko paistaisi kirkkaalta taivaalta kesken pimeintä syksyä. Olo on latautunut ja innostunut.

Sinäkin voit löytää oman elementtisi. Muutos voi tulla muutamassa päivässä tai viedä useamman viikon. Joka tapauksessa olet askeleen lähempänä lapsenomaista innostusta ja kiinnostumista siitä, mitä teet. Samalla huomaat saavasi aikaan enemmän tärkeitä asioita.

Rohkea lupaus, mutta aion lunastaa sen.

Valmennukseni auttavat sinua tekemään asioita, joita haluat tehdä ja joilla on merkitystä. Pääset antamaan parastasi ja liitelemään vahvuuksillasi.

Matka turhautumisesta aikaansaamisen iloon on lyhyempi kuin uskotkaan.

OVATKO KURSSIT MINUA VARTEN?

Tee itsellesi palvelus. Testaa itseäsi ja mieti, kumpi lista kuvaa sinua ja arkeasi tällä hetkellä enemmän.

OLEN TURHAUTUNUT

 • Päiväni venyvät ja otan viikonloppuja käyttöön
 • Työ seuraa minua kotiin ja on jatkuvasti ajatuksissani
 • Joudun tekemään paljon turhia tehtäviä
 • Päiväni menevät kokouksissa ja tulipalojen sammuttamisessa
 • Olen kärttyisä työkavereille ja läheisilleni
 • Minulla ei ole riittävästi aikaa niille asioille, joita minun oikeasti pitäisi tehdä
 • Olen koko ajan muiden vaatimusten ja odotusten vietävänä
 • Minulla ei ole aikaa ajatella, suoritan vaan
 • Mietin usein, onko tässä järkeä
 • Tekisin jonkin muutoksen, mutten tiedä mitä tai miten.

TUNNEN AIKAANSAAMISEN ILOA

 • Koen tekeväni merkityksellistä työtä
 • Keskityn ensisijaisesti tärkeisiin asioihin
 • Osaan sanoa kohteliaasti ei ja huolehtia omista rajoistani
 • Teen normaalin pituisia päiviä
 • Olen iloinen ja nautin toisten ihmisten seurasta
 • Koen olevani elementissäni
 • Olen tehnyt selkeät valinnat siitä, mitä haluan saada, olla ja tehdä
 • Tiedostan hyvin, mitkä ovat parhaat voimavarani
 • Nautin yhtä paljon toiminnasta kuin tuloksista
 • Rytmitän työni niin, että jää myös aikaa ajatella ja nauttia.

MIKSI YLEISESTI TARJOTUT
LÄÄKKEET EIVÄT TEHOA

Et ole yksin turhautumisesi kanssa. Ongelma on hyvin yleinen ja näyttää vain pahenevan. Syyt ovat monenlaiset, mutta oireet samanlaiset.

Tarjotut lääkkeet ovat myös samanlaiset; ajankäytön hallinta, kurinalaisuus, terveellisyys, downshiftaus…

Näiden lääkkeiden teho on harvoin halutun lainen.

Lääke 1: Sinun pitäisi panostaa ajankäytön hallintaan!

Maailma on pullollaan työkaluja ja neuvoja ajankäytön ja tehtävien hallintaan. Miksi sitten niin suuri osa meistä kamppailee ajankäyttönsä kanssa tällä hetkellä? Siksi, että ne keinot perustuvat tehokkuustavoitteluun, että sinun on tehtävä yhä enemmän tehtäviä yhä lyhyemmässä ajassa. Tehokkuuden tavoittelu on kuin yrittäisit kävellä horisonttiin. Et koskaan pääse perille, tavoite karkaa koko ajan kauemmaksi. Koskaan et voi olla riittävän tehokas.

Tehokkuutta viisaampi tavoite on osumatarkkuus ja aikaansaaminen. Että pyrit tekemään oikeita asioita oikeaan aikaan.

Lääke 2: Sinun pitäisi olla kurinalaisempi!

Sinulle kenties kerrotaan, että sinun pitäisi olla järjestelmällisempi ja tavoitteellisempi? Että tulosten vähyys johtuu tahdonvoiman heikkoudesta? Että tuloksia ei voi syntyä ilman kovaa työtä?

Ojan kaivuuseen nämä ovat hyviä neuvoja. Nykyaikaiseen työntekoon eivät. Meissä on piilossa syviä uskomuksia, jotka huomaamatta ajavat meitä turhan kovaan työntekoon. Miksi mennä läpi harmaan kiven, jos pääsee helpommin kiven ympäri tai yli?

Valmentajana olen nähnyt (ja itsekin kokeillut) monenlaisia kurinpalautusyrityksiä. Kurinpalautus kestää korkeintaan muutaman viikon, jonka jälkeen ollaan takaisin samassa jamassa.

Lääke 3: Sinun pitäisi elää terveemmin!

Kuinka usein sinulle on paasattu väärästä ruokavaliosta tai liikunnan puutteesta? Monenlaiset terveysgurut osaavat kyllä kylvää huonouden tunnetta. Ja hämmennystä. “Gurujen” opit kun menevät usein pahasti ristiin.

Ruokavalio ja liikunta ovat tuiki tärkeitä ja vaikuttavat merkittävästi käytettävissäsi olevaan energiaan. Energiatalouteen kuuluu kuitenkin paljon enemmän kuin mistä terveysintoilijat puhuvat.

Vähintään yhtä tärkeitä kuin biologinen tai fyysinen energia ovat tunne-energia ja ajatusenergia. Tunne- ja ajatustasolla esiintyvät suurimmat energiasyöpöt, mutta myös mielenkiintoisimmat energian lähteet.

Lääke 4: Sinun pitäisi tehdä vähemmän!

Leppoistaminen tai downshiftaus on tarjonnassa uusin tulokas. Perusajatus on sinänsä hyvä. Jos teet liikaa, kannattaa tehdä vähemmän. Voit silti saada enemmän aikaan ja voit itse paremmin.

Tämä viime aikoina suosituksi noussut vaihtoehto sopii tietyissä vaiheissa ja tiukkojen vaiheiden jälkeen. Useimmille todellinen downshiftaus voi erilaisuutensa takia osoittautua liian vaikeaksi. Tarvitaan helpommin toteutettavia vaihtoehtoja. Kaikki eivät voi lopettaa työtään ja muuttaa maalle.

- - -

Miksi nämä laajasti tarjotut lääkkeet harvemmin tepsivät, ainakaan pitkällä aikavälillä? Siksi, että ongelma ei välttämättä ole sitä, miltä se näyttää.

Syy ole välttämättä ole tehokkuuden puute, kurinalaisuuden puute tai edes liiallinen tekeminen.

Syy on syvemmällä, perusvalintojen puutteessa.

ET TARVITSE IHMELÄÄKKEITÄ
VAAN SELKEITÄ VALINTOJA

Päästäksesi turhautumisesta aikaansaamisen iloon tarvitset selkeitä, toimintaasi ohjaavia valintoja. Tarvitset valintoja siitä, mihin haluat mennä ja millä avuilla haluat sinne päästä.

Organisaatiotasolla tätä kutsutaan strategiaksi.

On suorastaan ihmeellistä, miten vähän kiinnitetään huomiota yksilön strategiaan. On itsestään selvää, että organisaatio tarvitsee strategian. Saisi olla yhtä itsestään selvää, että yksilön kannattaa tehdä vastaavantyyppisiä valintoja.

Haasteena on lähinnä, että valinnat toimivat halutulla tavalla vain silloin, kun ne ovat sinun omia, tietoisia valintojasi. Muuten olet ympäristön vietävänä ja muut tekevät valinnat puolestasi.

Suurin käänne omassa tilanteessani tapahtui, kun tajusin, että tarvitsen elävän strategian. En mitään puisevaa strategiadokumenttia, vaan energisoivia, toimintaani ohjaavia valintoja.

Tarvitsin varmuutta siitä, mihin haluan mennä ja millä avuilla. Hyvillä valinnoilla pääsisin takaisin hyvään oloon, jolloin

 • voin illalla mennä tyytyväisenä ja kiitollisena nukkumaan
 • voin taas nukkua yöni levollisesti ja hyvin
 • voin herätä aamulla innostuneesti odottaen, mitä päivällä saan tehdä. 

 

Löysin varsin nopeasti energisoivan ja uutta intoa antavan strategian toiminnalleni, mutta ensin minun oli voitettava kolme sitkeää uskomusta.

 

Uskomus 1: Vain iso muutos on kunnon muutos

Tämä uskomus on syypää aiemmin mainitsemaani joko–tai-harhaan. Kuvittelemme, että muutoksessa vanha on jätettävä taakse ja on hypättävä vallan uuteen. Toki muutos voi olla näinkin totaalinen, mutta useimmiten riittävät varsin pienet korjausliikkeet. Yhden asteen korjaus kompassin suunnassa voi kauempana viedä aivan eri maisemiin. Harvoin tarvitaan suuria suunnanmuutoksia heti.

Suomalainen professori Fred Karlsson on joskus antanut viisaan neuvon. Tee tietoinen muutos niin, että toinen jalka pysyy vanhassa, tukevalla alustalla. Kokeile toisella jalalla uutta alustaa ja siirry vasta sen jälkeen, kun pohja kestää.

Käytännössä tämä tarkoitti minulle, että kannatti jatkaa strategiatyötä organisaatiotasolla, mutta yhdistää siihen uutta ja kiehtovaa yksilön strategiatyötä. Joko–tai-harha muuttui sekä–että-yhdistelmäksi.

Uskomus 2: Ei se voi olla varteenotettavaa, jos se tuntuu helpolta

Tämä on Suomessa yksi salakavalampia kansallisia uskomuksia, joka aiheuttaa turhan paljon kärsimystä työelämässä. Jos haluat saada tuloksia, sen pitää tuntua. (No pain, no gain -hokema voisi hyvin olla suomalainen sananlasku.)

Seuraamalla elementissään olevia ja todella aikaansaavia ihmisiä ymmärtää, että asia on toisin päin. Kun olet elementissäsi, asiat tuntuvat helpoilta ja sujuvat pienellä energiankulutuksella. Teet niitä asioita, joita oikeasti haluat tehdä, ja hyödynnät parhaita puoliasi.

Olin pitkään ollut vahvuuksien puolestapuhuja. Että parhaat tulokset syntyvät satsaamalla vahvuuksiin. Heikkouksien parantamiseen ei kannata uhrata ruutia. Haitallisen heikkouden kohdalla kannattaa mieluummin liittoutua sellaisen ihmisen kanssa, jolla on sama asia vahvuutena.

Ongelma on vain, että vaikeassa tilanteessa asiat hämärtyvät. Alat epäillä omia vahvuuksiasi ja huomio kiinnittyy yhä enemmän heikkouksiin. Niin oli käynyt minullekin.

Aloin epäillä, että vaikeuteni johtuivat liiallisesta varovaisuudestani, etenkin sosiaalisissa tilanteissa. Aloin uskoa, että konsultin pitää pystyä sujuvasti verkostoitumaan, myymään itseään ja olla framilla tilanteessa kuin tilanteessa.

Päätin selvittää, miten oikeasti toimin sosiaalisissa tilanteissa, mitä vaikutuksia oli tällä heikkoudeksi kokemastani piirteestä. Huomasin toistuvasti vetäytyväni tilanteista sivuun juttelemaan yhden ihmisen kanssa. Jopa ventovieraiden kanssa pääsimme nopeasti Small Talkista Big Talkiin – ja nauttimaan toistemme seurasta.

Tajusin uuden kyvykkyyden: pystyn nopeasti saavuttamaan toisen ihmisen luottamuksen niin, että voimme keskustella mistä vain. Heikkoudeksi kokemani sosiaalinen “kömpelyys” peitti alleen vahvuuden, joka on osoittautunut sparraustoiminnassani ylivoimatekijäksi.

Uskomus 3: Ole järkevä

Vaatimus olla järkevä ja tehdä järkeviä päätöksiä on suomalaisessa kulttuurissa ja kasvatuksessa niin syvällä, ettei sitä sovi kyseenalaistaa.

Silti häpesin, kun huomasin, että olin pitkään yrittänyt liikaa toimia järjellä. Päätin tehdä paluun lähtöruutuun. Olinhan alun perin lähtenyt valmentajaksi luovuuden ja innovatiivisuuden pariin. Nostin uuteen arvostukseen tunteet voimavarana. Intuitio, luovuus ja vahvat tunteet ovat yhtä arvokkaita keinoja kuin analyysi, logiikka ja järki.

Totesin, että olin tehnyt parhaat päätökset elämässäni tunteilla. Ei ollut järkevää lähteä opiskelemaan fysiikkaa, sillä lukiossa olin luonnontieteissä ihan keskiverto oppilas. Ei ollut järkevää lähteä Suomeen valmistumisen jälkeen, koska Norjassa odottivat varmat työpaikat ja kovat palkat. Ja niin edelleen.

Esimerkkejä löytyi vaikka kuinka, niin kuin varmaan myös sinun elämästäsi.

Pelkästään järkeen ja toisten odotusten varaan tehdyt päätökset eivät ole kantaneet yhtä pitkälle. Järki on hyödyllinen vasta kun siihen yhdistyy vahva tunne-energia. Siksi on niin tärkeää selvittää, mitä oikeasti haluat saada, olla ja tehdä.

Ei ole kysymys joko järjestä tai tunteista. Jälleen on kysymys sekä–että-yhdistelmästä.

MONESSA LIEMESSÄ KEITETYT KEINOT

Kun sain tiedostettua ja neutralisoitua nämä kolme uskomusta, alkoivat palaset loksahtaa nätisti paikoilleen. Kävi ilmi, että kaikki palaset olivat jo olleet pitkään olemassa, aivan nenäni edessä. Vuosien systemaattinen työ tuotti yllättäen rautaisen tuloksen.

Olin seurannut erityisen aikaansaavia ihmisiä suomalaisessa työelämässä yli kolme vuosikymmentä ja etsinyt avaimia heidän aikaansaavuuteensa.

 

Malli on kuin kotiseutuni tislattu kotipolttoinen: kirkas ja tavallisen näköinen, mutta vaikutus on uskomaton – ja taattu.

 

Intohimonani oli myös ollut työkalujen kerääminen. Olin käyttänyt tuhansia euroja ja lukemattomia tunteja valmennusmateriaalien ja välineiden hankintaan eri puolilta maailmaa. Olin käyttänyt niitä itse ja yhdessä asiakkaideni kanssa.

Kaiken takana oli ollut palava halu löytää mahdollisimman yksinkertaisia tapoja saada piilossa olevia voimavaroja käyttöön – helposti.

Valtaosa hankinnoistani oli pettänyt arjen vaativassa käytössä, mutta osa oli kestänyt kovaakin rääkkiä. Niistä oli tullut työkalupakkini helmiä.

Kokemukseni tästä kaikesta pystyin nyt tiivistämään yksinkertaiseen strategiamalliin, mistä osista koostuu elävä henkilökohtainen strategia. Malli on kuin kotiseutuni tislattu kotipolttoinen: kirkas ja tavallisen näköinen, mutta vaikutus on uskomaton – ja taattu.

Kutsun mallia Sydämen strategiaksi.

Sydämen strategiassa on kaksi toisiaan täydentävää puolta. Sydän kertoo intuitiosta, inspiraatiosta ja tunteesta. Strategia kertoo päätöksistä, rohkeudesta ja johdonmukaisuudesta.

Molemmat puolet ovat yhtä tärkeitä, kuten yin ja yang kiinalaisessa perinteessä.

Oma työ hallintaan

Aloita tällä kevyemmällä kurssilla, kun kaipaat muutosta työhösi, muttet oikein tiedä mistä aloittaisit.

Lue lisää

Oman työn viisas johtaminen

Valitse tämä valmennus, kun haluat pois kuluttavasta tilanteesta ja muuttaa työsi kestävälle pohjalle. Nostat työsi tuloksia ja elämäsi laatua haluamallasi tavalla.

Lue lisää