Valitse sivu

Ongelmasi ei välttämättä ole se, minkä luulet sen olevan

Moni meistä uskoo tehokkuusihanteeseen. Siihen, että on tehtävä mahdollisimman paljon asioita mahdollisimman lyhyessä ajassa. Tunnistatko sinäkin uskovasi tähän? Tällä lähtökohdalla arjen haasteesi näyttävät ajankäytön hallinnan ongelmilta. Tehtäviä on kuitenkin tarjolla niin valtavia määriä, ettet pystyisi hoitamaan niitä kaikkia vaikka kuinka hyvin hallitsisit ajankäyttöäsi.

Ratkaisu on haettava toisista lähtökohdista. Ongelman ydin on todennäköisemmin fokusoinnin puutteessa ja turhassa energiankulutuksessa.

Tehokkuuden nostamiseen tähtäävät tekniikat ja välineet saattavat jopa pahentaa tilannettasi.  Kännykät, sähköpostit, viestintävälineet, somet – kaikki ovat loistavia ja hyödyllisiä innovaatioita, jotka ovat avanneet aivan ennennäkemättömiä mahdollisuuksia. Pystyt tuottamaan yhä enemmän tietoa, tehtäviä ja yhteyksiä. Nyt tarvitset apua löytää suurista määristä olennaiset ja energisoivat asiat.

Etsi siis ratkaisuja, jotka menevät syvemmälle kuin ajankäytön neuvot ja tekniikat.

Ajasta ja paikasta riippumaton käyttö

Osa ongelmaasi on luultavasti se, ettet ehdi pysähtyä ja tehdä tarvittavia korjauksia työpäiväsi aikana. Siirryt kokouksesta toiseen, vastaat sähköposteihin parhaasi mukaan, sammutat tulipaloja siellä ja täällä.

Tarvittavat pysähdyspaikat on löydettävä työajan ulkopuolelta.

Toivottavasti et ole ladannut päivääsi täyteen myös vapaa-aikana. Silloin on todella syytä huoleen. Urheilussa on alettu ymmärtää palautumisen merkitys. Liian kova treeni liian pitkään johtaa elimistön ylivireystilaan, joka alentaa suorituskykyä. Sama pätee työntekoon, varsinkin tietotyöhön. Aivojen toimintakyky heikkenee, jos ne joutuvat koko ajan olemaan suoritustilassa.

Etsi siis ratkaisuja, joita voit omaksua omassa tahdissasi – vaikka “salaa” ja työajan ulkopuolella. Hyviä lähestymistapoja ovat verkkokurssit, liikkeessä kuunneltavat äänimateriaalit ja offline luettavat tekstit. Puhelimeen ladattavat aineistot ovat erinomaisia, sillä puhelin on yleensä aina mukanasi.

Teoriat, harjoitukset ja työkalut suoraan käyttöön

Sinulla tuskin on aikaa (eikä välttämättä kiinnostusta) lähteä tutkimaan työntekoa kovin akateemisesti tai syväfilosofisesti. Haluat saada käytännön apua toimintasi muuttamiseksi.

Tarvitset yksinkertaisia ajatusmalleja, jotka vahvistavat olemassa olevia voimavarojasi ja halujasi. Et tarvitse kenenkään muun ihannekäsitystä siitä, millainen sinun pitäisi olla tai mitkä ovat onnellisen elämän salaisuudet.

Työtapasi ovat johtaneet nykytilanteeseen. Toimivampi ratkaisu edellyttää uusien tapojen sisäänajoa. Ja uusia tapoja et saa ajettua sisään ilman harjoittelua. Harjoittelusta on saatava välitöntä ja tuntuvaa hyötyä.

Varsinkin alussa tarvitset jonkinlaiset työkalut tai välineet, joiden on tuettava varsinaista työntekoasi. Sinun on myös päästävä käsittelemään uskomuksiasi ja mielesi esteitä. Työntekoon ja tehokkuuteen liittyy yllättävän paljon eriskummallisia piilossa olevia käsityksiä, joita et normaalisti tiedosta.

Monet hyödylliset työkalut ja välineet toimivat kuten apupyörät lapsen polkupyörässä. Jonkin ajan kuluttua olet oppinut hallitsemaan asiat niin, että voit ottaa apupyörät pois.

Etsi siis ratkaisuja, joiden avulla pääset käsittelemään mielesi rajaavia uskomuksia ja voit ajaa uusia tapoja sisään varsinaista työtä tehdessäsi.

Halvalla et välttämättä saa toimivaa

Ongelmien tarkastelu vain ajankäytön näkökulmasta on liian suppeaa. Sinulla on periaatteessa kolme keskeistä resurssityyppiä: aika, raha ja energia. Aika ja raha ovat niistä helpoimmat. Energia sen sijaan on moniulotteinen ja monimutkainen asia. Energia on itse asiassa ratkaisevin resurssisi! Sekä aikaansaannoksesi että hyvinvointisi riippuvat energiataloudestasi.

Ajankäyttöön liittyviä oppaita voit saada parilla kympillä. Kirjakaupassa sellaisia opuksia on hyllymetreittäin ja jokainen lupaa nopeita parannuksia, kunhan vain noudatat annettuja ohjeita. Mitä oppaissa ei kerrota on, että harva noudattaa ohjeita alkuinnostuksen jälkeen.

Etsi siis ratkaisuja, jotka pureutuvat tapojesi muuttamiseen, valintojen tekemiseen ja energiatalouteen. Muista, että tässä lajissa ei ole olemassa taikatemppuja. Sitä paitsi sinulla on jo niin paljon pelissä (viime kädessä oma hyvinvointisi ja jopa terveytesi), että hinnasta tinkiminen ei ole järkevää. Investointi on joka tapauksessa kannattava laskisitpa rahassa, ajassa tai energiassa.

Käytännön kautta syntyneet menetelmät

Kun lähdet etsimään apua ongelmiisi, tulet nopeasti kohtaamaan monenlaisia konsepteja ja välineitä.

Sinulle tarjotaan auliisti “hyvän ja onnellisen elämän” reseptejä. Nämä reseptit lähtevät yleensä jostakin ihannemallista. Että sinun pitää huolehtia siitä ja siitä elämänalueesta ja vielä varmistaa kaikkien elämänalueiden välinen tasapaino.

On myös paljon akateemisesti luotuja malleja. Yhteistä myös niillä on tietynlainen kaikenkattavuus ja pyrkimys täydellisyyteen.

Painetilanteessa nämä reseptit ja mallit ovat niin masentavan kaukana omasta todellisuudesta, että niiden opiskelu aiheuttaa lähinnä ahdistusta – ja ennen pitkää hylkäämisreaktioita.

Etsi mieluummin ratkaisuja, jotka ovat syntyneet elävästä elämästä ja ovat osoittaneet elinvoimansa mitä erilaisimmissa käyttöympäristöissä. Ratkaiseva kysymys on: miten konseptin pohjalla oleva malli liittyy todelliseen työhön. Konseptin pohjana saa olla – ja pitääkin olla, vankka teoreettinen ymmärrys ihmismielen toiminnasta, mutta käytännön vaatimukset ovat etusijalla.

STICKY BUTTON