Valitse sivu

Helsingin kaupungilla on uusi strategia ja tavoitteena on olla Maailman toimivin kaupunki.

Kun kuulin asian ensimmäisen kerran, sai sisäinen kyynikkoni ylivallan. En voinut välttyä ajatukselta, että taas yksi näistä maailman-paras-jotakin-ideoista. Sloganeita tulee ja menee, mutta aniharva niistä toteutuu.

Sitten muistin, mitä tapahtui Norjassa 90-luvun alussa. Maassa oli siihen asti ollut tapana mollata Norjaa ja sen asukkaita toteamalla, että ”on niin tyypillistä norjalaista”, kun jokin oli vialla. Ihan niin kuin Suomessakin on tapana tokaista, että “on niin tyypillistä suomalaista…”.

Norjan kansalliseen Änkyräasenteeseen tuli käänne, kun silloinen pääministeri ja maan äiti Gro Harlem Brundtland piti uudenvuoden puheensa 1. tammikuuta 1992. Hän käänsi vähättelevän asian päälaelleen ja lanseerasi vaihtoehdon ”Det er typisk norsk å være god” – on tyypillistä norjalaista olla hyvä.

Lillehammerin olympialaisissa kaksi vuotta myöhemmin uusi kansallinen totuus sai vahvan kaikupohjan. Oli loistavat järjestelyt ja isäntämaan varsinainen mitalijuhla. Lisää vahvistusta on sen jälkeen tullut tämän tästä – ainakin hiihtokisoissa.

Kun on tyypillistä norjalaista olla hyvä, etten sanoisi peräti paras, on suomalaisten syytä keksiä jotain muuta. Kuten Helsingin kaupunki nyt on tehnyt.

Helsingin uusi kiteytys on tarkemmin ajateltuna nerokas.

Kaupungin 38 000:sta työntekijästä jokainen voi illan tullen kelata päivän tapahtumia ja arvioida, onko hän tänään ollut mukana viemässä kaupunkia toimivampaan suuntaan. Jokainen kaupunkilainen voi arvioida, ovatko hänen saamansa palvelut muuttuneet toimivampaan suuntaan. Muualta tuleva vieras voi omalta osaltaan päivitellä, kuinka toimiva tämä kaupunki on.

Olkoon, että jokaisella on ihan omat käsityksensä siitä, mitä toimiva kaupunki tarkoittaa. Nyt on kuitenkin yhteinen teema, jota voi konkretisoida kaikilla tasoilla.

Yksi tärkeä taso on Helsingin johtoryhmä.

Sain kesän kynnyksellä olla mukana fasilitoimassa johtoryhmän työpajaa (ks. yllä oleva kuva) ja syksyllä jatkamme harjoituksia.

Olen tästä kovin innoissani. Siitä olen pitkään ollut vakuuttunut, että on tyypillistä suomalaista olla toimiva. Tässä maassa on uskomattoman paljon toimivaia asioita.

Ja nyt Helsinki ON ottamassa toimivuusveturin roolin.

Norjalaiset saavat jatkaa hiihtomitaleiden rohmuamistaan. Olen siitäkin sattuneista syistä innoissani. Vielä suurempi innostus tulee Helsingin aikomuksesta tulla maailman toimivimmaksi kaupungiksi. Sillä tullaan voittamaan kaikkina vuodenaikoina.

STICKY BUTTON