Älä yritä muuttaa itseäsi, todellinen muutostarve on työtavoissa

Kun haluat saada apua hallitsemattomaan ajankäyttöösi, kannattaa olla varovainen. Älä ainakaan usko vaatimuksiin, että sinun on muututtava joksikin muuksi. Että et ole riittävän hyvä tällaisena, vaan on jokin ihannemalli, johon sinun on pyrittävä. 

Kannattaa mieluummin lähteä päinvastaisesta olettamuksesta: Olet jo riittävän hyvä! Älä yritä muuttaa itseäsi, vaan satsaa ajattelu- ja toimintatapojesi päivitykseen.  

Meillä kaikilla on paljon työtapoja, jotka perustuvat menneiden aikojen ajatusmalleihin. Petollisimmat mallit koskevat työntekoa, ajankäyttöä ja tehokkuutta. Takana oleva ajattelu saattaa olla peräisin teollisesta yhteiskunnasta tai maataloudesta ja johtaa nykyisessä työelämässä kohtuuttomiin vaatimuksiin. 

Kaikkein hankalimmat vaatimukset kohdistuvat omaan itseen ja ovat yleisiä niissä ikäluokissa, joissa on suurimmat jaksamisongelmat. Ajankäytön ongelmista kärsivillä henkilöillä on usein paljon resursseja; he ovat menestyneet koulussa ja opinnoissaan, ovat päässeet vaativiin töihin ja tehneet loistavia tuloksia. Kysymyksessä ei ole suinkaan luuserit vaan pikemminkin onnistujat. 

 

* Onko parasta ennen -päivämäärä mennyt umpeen?

Ongelmat tulevat usein vääristyneestä vaatimuksesta, että pitää olla huippu liian monilla elämän alueilla. Pitäisi olla huippuvanhempi, huippupuoliso, huippunaapuri, huippukollega, huippu harrastuksissa – missään ei voi tyytyä tavanomaiseen. On selvää, ettei aikaa eikä energiaa riitä kaikkeen, mutta mistään ei haluta tinkiä. Ennen kuin luonto korjaa pottinsa ja vieteri loppuu.

Tai ollaan valmiita tarkistamaan omia ajatus- ja toimintamalleja.

Joskus tekee kipeää huomata, että omien ajattelu- ja toimintatapojen parasta ennen -päivämäärä on mennyt umpeen. Itse asiassa emme välttämättä edes huomaa päivityksen tarvetta. 

Päivitämme tietokoneidemme keskeisiä ohjelmia aina kun tulee parempia versioita. Samalla tavalla kannattaa päivittää omia ajattelu- ja toimintatapoja. Satsaa erityisesti sellaisten tapojen käyttöönottoon, jotka vapauttavat sinua stressistä ja turhista paineista, jotka vapauttavat aikaa ja energiaa tärkeisiin asioihin ja jotka vapauttavat käyttämätöntä potentiaaliasi.

 

* Tarvitset kolme erityyppistä päivitystä

Vanhojen tapojen muuttaminen ja korvaaminen paremmilla ei onnistu itsestään. Lähden omissa valmennuksissani siitä, että muutokseen tarvitaan kolme erityypistä päivitystä 

  • Tuoreita ajatuksia – Sinun on tiedostettava ja kyseenalaistettava vakiintuneita käsityksiäsi ja uskomuksiasi liittyen muun muassa työntekoon, tehokkuuteen ja ajankäyttöön. Tarvitset myös keskeistä tietoa ihmismielen toiminnasta ja aikaansaavien ihmisten tavoista. Erityisesti viimeisten 10–20 vuoden aikana on syntynyt suuri määrä uutta tietoa mielen ja aivojen toiminnasta.
  • Keventäviä menetelmiä – Kuormittuneessa tilassa on lähes mahdotonta tehdä muutoksia. Tilanteen keventämiseksi tarvitset menetelmiä esimerkiksi olennaisen löytämiseen, luovaan ongelmanratkaisuun sekä oman ajan ja energiatalouden hallintaan. Sen sijaan, että yrität tehdä enemmän ja kovemmin, kannattaa satsata siihen, että teet asioita fiksummin.
  • Selkeitä toimintamalleja – Toimintamme ja käyttäytymisemme takana on aina erilaisia malleja, joita toistamme. Olemme tavoillemme uskollisia. Tarvitset päivitettyjä versioita esimerkiksi siitä, millä tavoilla suunnittelet ja arvioit päivittäistä toimintaasi, miten priorisoit ja valitset tehtäviä tai miten kohtelet itseäsi.

Kun hankit tarvittavia tuoreita ajatuksia, keventäviä menetelmiä ja selkeitä toimintamalleja, onnistuu jopa sitkeiden tapojen muuttaminen. Vapaudut ja saat enemmän aikaiseksi entistä helpommalla. Ja voit tulla entistä enemmän siksi, mitä jo olet!

Lue lisää tästä.

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.