Sparraajaparin kanssa voit löytää takaisin energisoivaan työntekoon

Kun tilanne käy raskaaksi ja omat voimat ovat koetuksella, kasvaa tarve käsitellä vaikeita asioita luottamuksellisesti toisen ihmisen kanssa. Kaikkia asioita ei haluta puida tiimissä tai oman esimiehen tai alaisen kanssa. Henkilökohtaisesta coachauksesta voi olla suurta apua, mutta valitettavasti vain osalla meistä on mahdollisuus siihen. Edullinen ratkaisu voi löytyä yllättävän läheltä.

Jaksamisongelmat tulevat aluksi melko huomaamatta. Tavallisimmat oireet kuten ärtymys, ilottomuus ja tosikkomaisuus peittyvät kovan työnteon alle. Vähitellen oireet muuttuvat vakavammiksi ja tulee esimerkiksi ruoansulatusongelmia ja univaikeuksia. Turvautuminen lääkkeisiin tällaisessa tilanteessa voi olla tehokas oireita peittävä ensiapu, mutta pitkän päällä vaarallista. Jaksamisongelmien kanssa ei kannata leikkiä sankaria.

 

Pahinta, mitä voit vaativassa tilanteessa tehdä, on jättäytyä yksin ongelmiesi kanssa. Silloin ajatukset jumiutuvat ja alkavat kiertää kehää. Muutoksissa syntyvät syvemmät pelot nousevat pintaan ja ajavat kestämättömään työntekoon. Erityisesti sellaiset muutokset, joihin emme koe pystyvämme vaikuttamaan, aktivoivat alitajuisia pelkoja. Nämä pelot kuluttavat salakavalasti voimia.  

 

* Luottamuksellinen keskustelu avaa jumia

Olet varmaan kokenut tilanteen, jossa olet ollut jumissa ajatustesi kanssa etkä ole päässyt eteenpäin. Jopa lyhyt juttutuokio toisen henkilön kanssa on saattanut tuoda kirkkautta odottamattomalla tavalla. 

Minusta jokainen ansaitsee vähintään yhden luottoparin. Kun luottamus toiseen henkilöön on syntynyt, voitte tasavertaisina nostaa toinen toistaan yhä parempiin suorituksiin. Aina välillä tulee mieleen, että parisparrauksessa mukana oleminen saisi olla jokaisen työtä tekevän perusoikeus.

Olen viime vuosina sparrannut lukuisten organisaatioiden avainhenkilöitä yksilökohtaisesti, pareissa ja ryhmissä. Suurin hyöty suhteessa käytettyihin resursseihin on syntynyt parisparrausohjelmissa, jolloin olen mukana ulkopuolisena sparraajana parien joka kolmannella tai neljännellä tapaamisella. 

 

* Tarvitaan sparraustaitoja ja rakennetta

Valitettavasti kyseessä ei ole mikään automaatti, jossa järjestämällä pareja yhteen syntyisi itsestään haluttuja vaikutuksia. Jos yritetään viedä parisparrausta läpi ilman rakennetta tai valmennusta, jäävät tulokset alkuinnostuksen jälkeen hyvin laihoiksi. Sparraustaidot kun eivät ole synnynnäisiä eivätkä ne kehity itsestään. 

Edellytys parisparrauksen toimivuuteen on, että kumpikin omaksuu keskeisiä taitoja. Parin istunnoilla pitää myös olla rakennetta. Pelkät keskustelut voivat helpottaa akuuttien paineiden purussa, mutta eivät riitä toiminnan kehittämiseen.

Parisparrauksen kolme tärkeintä menestystekijää ovat kokemukseni mukaan

  • valmennusohjelma, jonka sisältö tukee harjoiteltavia sparraustaitoja
  • tapaamisten rakenne, joka auttaa viemään käsiteltäviä asioita eteenpäin
  • parit ovat vertaisia ja toimivat suunnilleen yhtä vaativissa tehtävissä.

Sopivan sparrausparin kanssa voitte luottamuksellisesti purkaa kummankin paineita ja yhdessä löytää takaisin energisoivaan työntekoon ja aikaansaamisen iloon.

Lue lisää tästä.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.