Kun esimies ja kollegat ovat muualla – Etätyön kolme suurinta haastetta ovat voitettavissa

Etätyö tuo epäilemättä mukanaan paljon hyviä puolia. Tehokkuus pääsääntöisesti nousee ja suunnitelmallisuutta tulee lisää. Häiriötekijöitä on vähemmän, ja pystyt keskittymään paremmin siihen, mitä olet tekemässä. Eräässä kyselytutkimuksessa 90 % kysytyistä ei haluaisi enää palata avokonttoriin.

Mutta etätyö voi pahimmillaan olla yksinäistä, totista ja vakavaa – jopa näennäistehokasta. 

Teknologia tarjoaa varsin hyviä ratkaisuja vuorovaikutukseen, mutta silti moni kokee yksinäisyyttä ja kaipuuta kollegojen ja asiakkaiden luo. Inhimillinen perustarve kuulua johonkin on syvällä. Spontaanit kohtaamiset ja käytävärupattelu ovat tärkeitä – ei pelkästään sosiaalisen hyvinvoinnin kannalta, vaan myös hiljaisen tiedon välittämisessä.

Etätyön suurimmat haasteet liittyvät kuitenkin oman työn johtamiseen. Kun esimies ja kollegat ovat muualla, on jokaisen otettava enemmän vastuuta omasta toiminnastaan.

Haaste 1: Epävarmuus ja riittämättömyyden tunne

Tehtäväpaljous aiheuttaa epävarman olon. On niin paljon, mitä pitäisi tehdä ja saada aikaiseksi, mutta mihin kannattaa keskittyä? Vaarana on, että alat ylisuorittaa. Samalla kalvaa riittämättömyyden tunne ja päässä pyörii jatkuvasti kysymyksiä, kuten: riittävätkö tulokseni, teenkö oikeita asioita, teenkö asioita oikein, mitä priorisoisin, mihin fokusoisin?

Haaste 2: Ristiriitaiset odotukset ja vaatimukset

Tuntuu, että sinua yritetään jatkuvasti viedä eri suuntiin. Vaatimuksia ja odotuksia tulee niin työn kuin perhe-elämän puolelta. Ristiriita omien halujesi kanssa voi olla kuluttava. Kuluttavaa voi myös olla, jos organisaation johtaminen on poukkoilevaa ja jos on epäselvää, mihin johto oikeasti tähtää. Omat haasteensa tulee siitä, kun etätyössä perhe-elämä ja työ tulevat myös fyysisesti lähemmäksi. Yhteensovittaminen vaatii selkeitä arvovalintoja.

Haaste 3: Uskallus ottaa omaa potentiaalia käyttöön

Koet kenties, että sinulla olisi enemmän annettavaa, mutta nykyiset tehtäväsi rajoittavat mahdollisuutesi käyttää parhaita puoliasi. Joudut syystä tai toisesta ikään kuin ajamaan jarrut päällä. Sinulla on kykyjä ja osaamista, jotka jäävät nykytilanteessa hyödyntämättä. Haluaisit astua nykyisestä roolistasi ulos ja ottaa uinuvaa potentiaaliasi aktiivisempaan käyttöön.


Nämä kolme haastetta ovat yleisiä, mutta onneksi varsin helposti voitettavissa. Lue lisää tästä.

Tilaa tästä Torfinnin blogi

Saat ilmaista oppia vaikuttavasta ajankäytöstä ja oman työn viisaasta johtamisesta aina ensimmäisten joukossa.

Tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit milloin tahansa sanoa tilauksen irti.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.