Hallitsematon ajankäyttö

Lahjakkailla ihmisillä on suurimmat vaikeudet, koska he yrittävät olla huippuja liian monella rintamalla

Elämme tällä hetkellä runsauden pulan aikaa. Tehtäviä, tietoa ja tulospaineita on niin paljon, että on silkka mahdottomuus ehtiä kaikkea. Lisäksi työ on pirstaloitunut ja kokonaiskuvat hämärtyvät. Asiat ovat niin kompleksisia, että niitä ei pystytä hallitsemaan entisillä työtavoilla ja ajatusmalleilla.

Perinteinen tehokkuus, jossa yritetään tehdä mahdollisimman paljon mahdollisimman lyhyessä ajassa, ei enää riitä. Tehokkuuden sijaan kannattaa satsata osumatarkkuuteen, että tekee oikeita asioita oikeaan aikaan. Ajankäytön hallinnan lisäksi kannattaa satsata omaan energiatalouteen: mihin käyttää aikaa ja energiaa ja minkä takia. 

* Ilman valintoja ovat ristiriidat taattuja

Häiriötekijöitä on työpäivän aikana niin paljon, että on vaikeaa pystyä keskittymään ja viemään asioita loppuun. Stressi ei synny työnteosta vaan tekemättä olevista ja puolitiehen jääneistä asioista. On valittava tarkkaan, mihin asioihin aikoo fokusoida.

Ristiriita työn ja perheen välillä repii ja vie voimia omalla tavallaan. Syntyy tunne, että jos toiseen suuntaan kumartaa, niin toiseen suuntaan joutuu vääjäämättä pyllistelemään. Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen onkin ruuhkavuosia elävien suurimpia haasteita. Yhtälö ei ole mahdoton, mutta tämäkin asia vaatii selkeitä valintoja.

* Vaatimuksia tulee joka suunnasta

Eräs tärkeimpiä syitä hallitsemattomaan ajankäyttöön on lisääntyneet vaatimustasot. Ennen toimimme selkeissä organisaatioissa, tehtävät tulivat ylhäältä ja esimiehet toimivat jonkinlaisina kuormituksen suodattimina. 

Nykyään toimimme yhä enemmän itsenäisinä tekijöinä verkostomaisesti.  Tehtäviä, odotuksia ja vaatimuksia tulee joka suunnasta: ylhäältä, sivusta, alhaalta – ja sisältä. Kovimmat paineet tulevat usein sisältä: asetamme itse itsellemme sellaisia vaatimuksia, joita ei ole mahdollista täyttää normaaleilla työpanoksilla. 

* Ei luusereiden vaan onnistujien ongelma

Kovat omat vaatimukset ovat yleisiä niissä ikäluokissa, joissa on suurimmat jaksamisongelmat. Ajankäytön ongelmista kärsivillä henkilöillä on usein paljon resursseja: he ovat menestyneet koulussa ja opinnoissaan, ovat päässeet vaativiin töihin ja tehneet loistavia tuloksia. Kysymyksessä eivät ole suinkaan luuserit, vaan pikemminkin onnistujat. 

Ongelmat tulevat usein siitä, kun he yrittävät olla huippuja liian monilla elämän alueilla. Pitäisi olla huippuvanhempi, huippupuoliso, huippunaapuri, huippukollega, huippu harrastuksissa – missään ei voi tyytyä tavanomaiseen. On selvää, että aikaa eikä energiaa riitä kaikkeen, mutta mistään ei haluta tinkiä. Ennen kuin luonto korjaa pottinsa ja vieteri loppuu.

Lue lisää tästä.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.