JOSKUS TILANTEEN MUUTTAMINEN TUNTUU SILTÄ KUIN YRITTÄISIT NOSTAA ITSEÄSI TUKASTA

Sen sijaan, että tuskailet yksin oman tilanteesi kanssa, kannattaa hyödyntää olemassa olevaa apua. Helpottavia keinoja on loppujen lopuksi paljon. Myös aivan nenäsi edessä.

ÄLÄ YRITÄ MUUTTAA ITSEÄSI

Yleinen hokema on viime aikoina ollut, että “työelämä muuttuu ja sinun on muututtava”. Minusta meidän kenenkään ei tarvitse muuttua. Riittää, kun tulemme enemmän siksi, mitä oikeasti olemme. Syyllistäviin muutosohjelmiin ei kannata mennä mukaan.

Sen sijaan työtapoja voi ja kannattaa muuttaa. Eilisen tavat toimivat eilisissä oloissa. Nyt ne samat tavat johtavat vakaviin ongelmiin, kuten:

Motivaatio-ongelmat – tutkimusten mukaan jopa 40–70 prosenttia suomalaisista on tyytymättömiä työhönsä. Ei nähdä enää merkitystä tai tarkoitusta eikä haluttaisi jatkaa nykyistä menoa, mutta ei oikein nähdä ulospääsyä tilanteesta.

Hallitsematon ajankäyttö – tehtäviä, tietoa ja tulospaineita on liikaa, mikä johtaa hillittömään tekemiseen. Työ on pirstaloitunut eikä pystytä keskittymään ja viemään asioita loppuun saakka. Ristiriita työn ja perheen välillä repii.

Jaksamisongelmat – uupuminen ei ole enää vain työuransa loppupuolella olevien yksinoikeus. Jopa 30–40-vuotiaissa on hälyttävän suuri määrä uupuneita ja loppuun palanneita ihmisiä. Ikäryhmässä, jossa työkyvyn pitäisi olla huipussaan.

SYY EI OLE SINUSSA

On selvää, että toiminta ei ole kestävällä pohjalla. Ei yksilön, ei organisaation eikä kansantaloudenkaan kannalta.

Monet vetävät virheellisen johtopäätöksen, että syy on heissä itsessään – että he ovat heikkoja, saamattomia ja vaikka mitä. Havaintojeni mukaan ongelmiin on kolme isompaa syytä:

  • Omien tarpeiden laiminlyönti – Puhutaan paljon itsekkäistä nuorista ikäpolvista, jotka toimivat "kaikki mulle ja heti” -periaatteella. Paljon yleisempi ilmiö on uhrautuminen ja muiden (tiimin, organisaation, verkoston ja asiakkaiden) tarpeiden laittaminen etusijalle. 
  • Lisääntyneet vaatimukset – Ennen toimimme selkeissä organisaatioissa, tehtävät tulivat ylhäältä ja esimiehet toimivat kuormituksen suodattimina. Nykyään toimimme itsenäisinä tekijöinä verkostomaisesti ja tehtäviä ja vaatimuksia tulee joka suunnasta: ylhäältä, sivusta, alhaalta – ja sisältä.
  • Muutoksissa syvät pelot nousevat pintaan – Lukuisat isot muutokset aktivoivat alitajuisia pelkoja, jotka vievät salakavalasti voimia. Yleisimmät kestämättömään työntekoon ajavat pelot ovat perusturvan menettämisen pelko, hylätyksi tulemisen pelko, riittämättömyyden pelko sekä hallinnan menettämisen pelko.

MITÄ VOIT SAADA

Uskon, että meissä jokaisessa on paljon käyttämätöntä potentiaalia, joka saadaan käyttöön tekemällä asioita hiukan eri tavalla. Saankin eniten kiitosta kyvystäni havaita johtolankoja ihmisten piilokapasiteetin löytämiseksi.

Haluan toimia mahdollisimman konstailemattomasti ja suhtaudun kriittisesti monimutkaisiin ja liian konsulttimaisiin lähestymistapoihin. Useimmat asiat ovat loppujen lopuksi yksinkertaisia – vaikkeivät aina välttämättä helppoja toteuttaa.

Valmennukseni osallistujana rakennat itsellesi uuden ja kestävämmän pohjan, jolloin sinulle syntyy

Kestävä ja terve motivaatio

Käytät priorisointisi lähtökohtana mitä oikeasti haluat tehdä, saada ja olla. Näennäisesti itsekkäät valinnat tuovat nopeasti esiin syvemmän tarpeen: halu olla mukana edistämässä yhteistä hyvää. Toiminnallesi alkaa löytyä uutta tarkoitusta ja merkitystä, kun otat valinnoissasi huomioon paitsi itseäsi myös läheisesi, organisaatiosi ja ympäröivän ihmiskunnan.

Oman tilanteen hallinta

Ajankäytön hallinta on loppujen lopuksi kuin sivujuoni, joka hoituu melkein itsestään, kun rupeat ottamaan ohjakset takaisin omiin käsiisi. Löydät keskittymisrauhaa ja fokusoimalla saat olennaiset asiat loppuun. Pystyt vaikuttamaan omiin asioihisi ja nautit aikaansaamisen ilosta. Tehokkuuden sijaan satsaat osumatarkkuuteen, että teet niitä asioita joilla on suurin haluttu vaikutus.

Tuloksia JA hyvinvointia

Haluat tehdä mahdollisimman hyviä tuloksia työssäsi. Haluat myös voida hyvin. Tuloskunto on kyky tehdä erinomaisia tuloksia pitkään ja samalla kukoistaa ihmisenä. Sopivalla valmennusohjelmalla pystyt rakentamaan tuloskuntoa yhtä lailla kuin fyysistäkin kuntoa. Tuloskuntoisena sinulla on elinvoimaa ja kykyä tehdä erinomaisia tuloksia pitkään niissä asioissa, joihin haluat vaikuttaa.

MITÄ TARVITSET

Näin merkittäviä muutoksia ei tietysti synny itsestään. Tärkein este on kuilu tietämisen ja tekemisen välillä. Ei riitä, että tiedät, miten kannattaisi toimia, jos silti jatkat vanhoilla tavoillasi. Ihmisen suurimpia harhoja on luulla, että tekemällä samoja asioita kuin tähänkin asti voi saada erilaisia tuloksia. 

Jotta ajattelu- ja toimintatavoissasi voi tapahtua todellinen muutos, tarvitset:

  • Tuoreita ajatuksia – Sinun on tiedostettava ja kyseenalaistettava vakiintuneita käsityksiäsi ja uskomuksiasi liittyen muun muassa työntekoon, tehokkuuteen ja ajankäyttöön. Tarvitset myös keskeistä tietoa ihmismielen toiminnasta ja aikaansaavien ihmisten toiminnasta.
  • Keventäviä menetelmiä – Kuormittuneessa tilassa on lähes mahdotonta tehdä muutoksia. Tilanteen keventämiseksi tarvitset menetelmiä esimerkiksi olennaisen löytämiseen, luovaan ongelmanratkaisuun sekä oman ajan ja energiatalouden hallintaan.

  • Selkeitä toimintamalleja – Toimintamme ja käyttäytymisemme takana on aina erilaisia malleja, joita toistamme. Olemme tavoillemme uskollisia. Valitettavasti osa näistä tavoista ei ole enää kovin tarkoituksenmukaisia. Tarvitset päivitettyjä versioita esimerkiksi siitä, millä tavoilla suunnittelet ja arvioit päivittäistä toimintaasi, miten priorisoit ja valitset tehtäviä tai miten kohtelet itseäsi. 

OHJAKSET OVAT SINULLA

Olet kenties epäileväinen: mitä annettavaa minulla vanhalla parralla voi olla sinulle paljon nuoremmalle ihmiselle? Kuvittelenko, että haluat kuulla neuvoja tyyliin “kuulkaas-näin-me-jo-40-vuotta-sitten-hoidettiin-asiat”?

Haluan tehdä selväksi, että

  • en anna neuvoja tai käske tekemään näin ja näin
  • en tarjoa hyvän elämän reseptejä, en kerro mitä sinun pitää tehdä ja mitä et saa tehdä, jotta elämäsi eri alueet olisivat tasapainossa
  • en kuvittele ymmärtäväni työsi sisällöstä mitään.

Minä tuon sinulle välineitä ja keinoja, joiden avulla teet omat valintasi ja tuotat itse omaa sisältöä. Tuomiseni ovat syntyneet vaativissa olosuhteissa, sillä olen toiminut yli 30 vuotta valmentajana ja yksinyrittäjänä. Olen kokenut omassa selkänahassani juuri niitä samoja ongelmia, jotka nyt ovat yleistyneet.

Onneksi minulle on suotu uteliasta oppimishalua. Tämä yhdistettynä fyysikon koulutukseen on johtanut palavaan haluun ymmärtää ilmiöitä pintaa syvemmällä ja etsiä mahdollisimman toimivia ratkaisuja ongelmiin. Olen saanut samoista välineistä ja keinoista niin paljon omaan elämääni, että haluan jakaa niitä edelleen myös sinulle, joka haluat ja tarvitset niitä.

Kymmenen vuotta sitten minulta pyydettiin esitelmä isoon seminaariin Pohjoismaiden eläkejärjestelmistä. Aloitin esitelmän piirtämällä fläpille aikajanan, jossa oli kolme lukua: 26 - 56 - 86. Kerroin, että tulin Suomeen 26-vuotiaana, olin silloin 56-vuotias ja tavoitteeni on olla täysillä mukana työelämässä vielä 86-vuotiaana - jos vain koppa ja kroppa sen sallivat. Koin olevani vasta työurani puolessa välissä.

Sillä matkalla olen edelleen, ja into ja tekemisen palo vain tuntuu lisääntyvän päivä päivältä. Haluan, että sinussa syntyy samanlainen vire. Tervetuloa mukaan matkaan!

VALMENTAJALTA TERVEISET

Jos et ole tilanteeseesi ihan tyytyväinen, voit saada inspiraatiota muiden kokemuksista.

Lähetän silloin tällöin viestejä, jotka auttavat sinua tekemään vapauttavia valintoja. Sisältöjen avulla voit saada lisää aikaa ja energiaa niille asioille, joita oikeasti haluat tehdä. 

AI NIIN, "ONE MORE THING", KUTEN STEVE JOBSILLA OLI TAPANA SANOA

Poikani Heikki, elokuvaaja, teki nämä kolme lyhytvideota elämäni kolmesta ratkaisevasta käännekohdasta. Videoita katsoessasi voit miettiä, mitkä ovat olleet sinun elämäsi tärkeimmät käännekohdat ja miten ne ovat vaikuttaneet sinuun ja toimintaasi.